20.4 C
Koprivnica
Utorak, 21. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
TRAŽE RJEŠENJE

Ukrajince neće na silu tjerati iz Picoka, razgovarat će sa svakom obitelji i pronaći najbolje rješenje, pozivaju se i građani da stave na raspolaganje svoje nekretnine
U

Hotel Picok nije dugoročno rješenje, ali će biti dugoročno mobiliziran do kad ne nađemo rješenje za sve smještene u hotelu, zaključio je Majstorović

Ne propustite

Raseljene osobe iz Ukrajine koje su smještene u đurđevačkom Hotelu Picok za sada mogu biti mirne, a pitanje njihovog smještaja rješavat će se od ponedjeljka, individualnim pristupom i traženjem rješenja za svaku obitelj ili pojedinca, u skladu s njihovim željama.

Zaključak je to sastanka upravo održanog u županijskoj upravi, na kojem su o ovoj gorućoj temi razgovarali predstavnici Županije i ravnateljstva Civilne zaštite RH.

– Vrlo jednostavno i brzo dogovorili smo da taj problem ne postoji danas, da postoje rješenja koja će se u svojoj dinamici provoditi na način da sigurno nitko od tih ljudi koji su danas u Picoku neće od tamo na bilo koji način biti izbačen ili deložiran. Ni taj njihov smještaj u hotelu nije trajno rješenje. Zaključak je išao u pravcu da se primjeni jedan individualni pristup ljudima, uglavnom ženama s djecom od kojih su neke već pronašli svoja radna mjesta, djeca idu u školu, u vrtić, jedan dio sigurno ima interes da ostanu u sredini gdje jesu, no netko od njih možda želi promijeniti sredinu, možda otići u Koprivnicu, a pretpostavljam najveći dio ih se želi vratiti u Ukrajinu – kazao je župan Koren.

Župan Darko Koren // Foto: Ivan Balija

Radnom sastanku nazočio je koordinator za poslove civilne zaštite Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a RH Darko Majstorović sa suradnicima koji je pojasnio da je krajnji cilj države integrirati raseljene Ukrajince u društvo.

– Međurješenje je bila mobilizacija i kolektivni smještaj, a krajnji cilj je napraviti pravu integraciju kroz privatni i pojedinačni smještaj. Danas smo dogovorili da ponovo pozovemo građane da stave na raspolaganje svoje nekretnine koje su slobodne i smjeste ih. Dogovoren je individualan pristup, formirat ćemo međuresornu radnu skupinu koja će razgovarati sa svakom obitelji koje su želje i potrebe i pronaći najbolje rješenje – rekao je Majstorović te najavio kako će taj proces krenuti od ponedjeljka.

Na upit novinara hoće li natječaj na koji se Hotel Picok propustio javiti biti poništen, Majstorović je odgovorio negativno, dok je na pitanje tko je odgovoran za dizanje panike kazao:

– Problem je ispao iz činjenice na koju ne možemo utjecati. Mnoge od jedinica gdje su smješteni su se natjecali i nije bilo potrebno preseljenje, zašto to objekt koji je sporan nije učinio nije do mene ni župana, moramo postupati po zakonu i naći najbolje rješenja. Hotel Picok nije dugoročno rješenje, ali će biti dugoročno mobiliziran do kad ne nađemo rješenje za sve smještene u hotelu – zaključio je Majstorović.

Podsjetimo, u hotelu Picok od ožujka živi 70-tak Ukrajinaca koji su pred nekoliko dana bili iznenada uznemireni informacijom djelatnika Stožera civilne zaštite da će kroz desetak dana biti preseljeni u koprivnički Hotel Podravinu o čemu smo pisali OVDJE. 

Foto: Ivan Balija

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Rifovi revolucije

U Kino Velebit dolazi film koji je osvojio publiku diljem svijeta, stiže i autor na projekciju

Glazbeno-akcijska komedija Rifovi revolucije stiže u Koprivnicu. Film je nastao u Varaždinu, u kooprodukciji udruge Trash i udruge Rebl...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×