SVI GA ANALIZIRAJU

Je li novi soj virusa u Hrvatskoj od rujna i je li moguće da je uzrokovao velik broj zaraženih na sjeveru Hrvatske?

U Velikoj Britaniji pojavio se prije tjedan dana i počeo ubrzano širiti

10:04h
0
Ilustracija // Envato Elements

Novi soj virusa korone koji se prije sedam dana pojavio u Velikoj Britaniji širi se puno brže od postojećeg virusa, a hoće li tek odobreno cjepivo djelovati i na njega to se još uvijek istražuje. Mnogi stručnjaci tvrde da hoće, ali već sama mogućnost da neće je dovela do novog vala straha.

Momentalno su prekinute sve avionske veze s Velikom Britanijom, a burze su pale kao da je riječ o napadu 11. rujna. Zanimljivo da se sve više sumnja da je i eksplozija broja zaraženih u Međimurju rezultat upravo tog soja virusa, piše RTL.

U srcu Međimurja, nedaleko od Preloga, upravo u ovome hotelu se 12. rujna održala svadba s 130 uzvanika. Mnogi su se zarazili tamo, neki su zarazu prenijeli drugima – i u roku od tjedan dana zaraženih je bilo 120. Tri mjeseca kasnije, saznajemo da je kaos koji je pogodio sjever Hrvatske možda uzrokovao baš novi soj virusa.

– Kad vidite na području Varaždina i Čakovca kako je snažno išla uzlazna linija novooboljelih, snažno iznad Hrvatske, iznad prosjeka Europe. Nitko tko radi s virusom godinama i razumije se u viruse ne može se oteti dojmu to ne može imati veze samo sa određenim situacijama nepoštivanja epidemioloških mjera – rekla je Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević.

Mutacije virusa prisutne su mjesecima i nije to ništa neobično, ali ovaj je soj ipak drugačiji saznajemo u laboratoriju koji je sekvencirao prvi koronavirus u Hrvatskoj.

– Soj ima 14 promjena, obično sojevi imaju jednu ili dvije nemaju taj veliki broj, a ovaj ima 14 izmjena i te izmjene izazivaju promjene ne samo u genetskom kodu već i u proteinu koji virus generira. Ima puno načina kako se virus optimizira i tako bude prilagodljiv za naše receptore i veže se. Upravo ga ta prilagodba čini efikasnijim – pojasnio je Oliver Vugrek, voditelj Laboratorija za naprednu genomiku pri Institutu Ruđer Bošković.

Da je efikasniji, potvrđuju i britanski znanstvenici koji su izračunali da se novi soj širi i do 70 posto brže.

– Ono što se viđa i kod nas i u drugim zemljama je da su puno teži bolesnici, više njih s upalama pluća. Dosta tih stvari analizom bi se moglo vjerojatno povezati i sa nekakvim promjenama u virusu – kazala je Markotić.

Analiziraju svi: Svjetska zdravstvena organizacija, Europski centar za kontrolu bolesti, dok je za to vrijeme Velika Britanija doslovno odsječena od svijeta.

Vlada prometni kolaps. Deseci tisuća kamiona zapeli su na granici.

Letovi u zračnim lukama su otkazani. Više od 40 zemalja zabranilo je sav promet u i iz Velike Britanije. Među njima je i Hrvatska.

– Zajedno sa svim članicama Unije koordinirat ćemo daljnje korake i pogotovo kako ćemo organizirati mjere nakon 31.12. – poručio je Heiko Maas, njemački ministar vanjskih poslova.

Od Nove godine Velika Britanija se službeno rastaje od Europe, trgovinski sporazum još nije postignut, pa kad je uvoz robe blokiran zbog novog soja, europski su burzovni indeksi završili u minusu.

I dok se radikalnim zatvaranjem pokušava spriječiti širenje novog soja, postavlja se pitanje hoće li cjepivo štiti od mutiranog virusa?

– Na temelju predikcija u interakciji s protutijelima ne bi trebalo biti problema, ali čak i ako bude, ova cjepiva će obuzdat pandemiju a u međuvremenu će se napraviti drugo. Cjepivo je naše rješenje, kratkoročno i dugoročno – kazao je Stipan Jonjić, virusni imunolog.

Nizozemska, Danska i Italija također su prijavile novi soj u populaciji.

– Ono što nam stvara još veću nesigurnost jest činjenica da li su se proučavali i drugi genomi zadnjih 15 dana s obzirom da je Engleska prva sekvencirala ovaj genom i to zato jer inače Engleska najviše provodi sekvenciranja – poručila je Nela Sršen, liječnica u Padovi.

Drugim riječima, ovaj novi soj, kao i drugi za koje ne znamo, možda su već oko nas, samo još nisu sekvencirani, odnosno detektirani. Ali sada znamo da je sjever Hrvatske možda baš zato bio među najgore pogođenim regijama u Europi, piše RTL.