Jedan od najmlađih predstavnika Hlebinske škole Dražen Tetec otvara samostalnu izložbu

Tetec gradi vlastite kompozicije s jasno izraženom društvenom kritikom. Kritička promišljanja navest će ga i na kritiziranje religioznih dogmi koje u tradicionalnoj naivi ostaju u većini slučajeva netaknute.

0

“Samozatajni kritičar vremena” naziv je samostalne izložbe naivnog umjetnika Dražena Teteca, a koja se ove subote otvara u 19 sati u Galeriji naivne umjetnosti u Hlebinama.

Tetec je jedan od najmlađih predstavnika Hlebinske škole koji se uspio etablirati, pa i zadobiti status samostalnog umjetnika. U vrijeme kad naiva dostiže svoje vrhunce, Tetec tek proživljava svoje djetinjstvo, a slikati počinje početkom 1990-ih, u vrijeme kad, sukladno prirodnim pravilima i zakonitostima, naiva doživljava lagani pad interesa i kvalitete.

Bez obzira na to, Tetec ima pred sobom cijelu plejadu slikara na koje se može osloniti, a nekolicinu savjeta primit će od još uvijek aktivnog Josipa Generalića.

- Oglas -

U Tetecovim radovima prepoznat ćemo modificirane elemente upravo kovačićevskog stila u oblikovanju nebeskih prostranstava s eteričnim kružnim formama oblaka koji teže rasplinjavanju, rastvaranju; u kompozicijskom planiranju slika kroz mnoštvo gusto „naseljenih“ planova; u blago grotesknim fizionomijama nerealnih proporcija s čestim gubljenjem jasne granice između muškosti i ženstvenosti koja će se jedva nazirati iza grube vanjštine napaćenih žena; u razgranatim krošnjama stabala

Utjecaj Ivana Generalića još je presudniji. Na njegovim temeljima Tetec će graditi vlastite kompozicije s jasno izraženom društvenom kritikom. Kritička promišljanja navest će ga i na kritiziranje religioznih dogmi koje u tradicionalnoj naivi ostaju u većini slučajeva netaknute.

Tetec je rođen 1972. godine u Koprivnici, a odrastao je i živi u Hlebinama. Prva ulja na staklu nastaju 1991. godine. Nakon prve grupne izložbe, 1992. godine u Galeriji Hlebine počinje plodonosna suradnja s Josipom Generalićem koji ga poučava ostvarivanju vlastitog i jedinstvenog izražavanja na staklu.

Njegova ulja na staklu i platnu te crteži tušem nalaze se u brojnim privatnim i galerijskim zbirkama. Do sada je izlagao na 100-injak skupnih i 10-ak samostalnih izložbi. Živi i stvara u svom ateljeu u Hlebinama.

Samostalna izložba Dražena Teteca predstavlja radove nastale u nešto više od 20 godina stvaralaštva, a otvorena je do 24. srpnja.

 

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime