23.5 C
Koprivnica
Subota, 22. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Još o Aneksu Galerije
J

Ne propustite

Na seriju slika u najavi otvorenja Aneksa Ivana Generalića u Galeriji Hlebine dodajemo i informaciju o samom otvorenju. Dodatak galeriji s 27 Generalićevih slika nazvan je Muzejska zbirka Ivan Generali, pretežito radovi što ih je Ivan Generalić darovao svom kraju te dio iz dotadašnjeg fundusa Muzeja grada, odnosno Galerije Hlebine.

Govoreći na otvorenju pred brojnim poštovaocima Generalićeva djela, direktor Centra za kulturu Koprivnice, profesor Zvonimir Hitrec, istaknuo je da je u drugoj etapi realizacije jedinstvenog idejnog projekta Miroslava Begovića uz sudjelovanje Tehnike, Elektrometala, Podravke i Elektre iz Koprivnice, značajna pomoć u visini od 11 milijuna dinara prikupljena putem SIZ-a (Samoupravne interesne zajednice) za kulturu općine Koprivnica, Republičkog SIZ-a za kulturu, Skupštine općine Koprivnica, Tvornice obuće Sloga, SOUR-a Bilokalnik, OOUR-a Muzej grada te samog donatora Ivana Generalića.

Otvarajući Muzejsku zbirku, predsjednik Odbora za izgradnju Aneksa galerije primarijus dr. Krešimir Švarc, podsjetio je na životni put Ivana Generalića, koji je te godine (1985.) slavio 55 godina godina aktivnog slikarskog rada i 71 godinu života, i na činjenicu da su Ivan Generalić i njegovo slikarstvo presudno utjecali na formiranje cjelokupne naivne umjetnosti, da je Ivan Generalić odredio osnovnu tematiku, način poimanja slike te tehniku izražavanja.

Hlebine su od tada još čvršće nego do sada, istaknuto je, svjetska metropola naivne umjetnosti.

Na otvaranju je govorio i Ivan Generalić, rekavši da mu se ostvarila velika osobna želja da njegove slike ostanu narodu iz kojega je potekao.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Neviđeno

Podravski prevarant morao u zatvor pa si izbio sedam zubi, dobio je odgodu na tri mjeseca!

Jedan je podravski prevarant sa šireg ludbreškog područja morao na izdržavanje zatvorske kazne u trajanju od godinu dana. No,...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti

×