Kada navrše 21 godinu, sustav ostavlja osobe s intelektualnim teškoćama na cjedilu. Zato su tu Latice, evo kako im ispunjavaju dane i čine život ljepšim

0
Kada navrše 21 godinu, sustav ostavlja osobe s intelektualnim teškoćama na cjedilu. Zato su tu Latice, evo kako im ispunjavaju dane i čine život ljepšim

Udruga „Latice“, udruga osoba s intelektualnim teškoćama, jedna je od najaktivnijih udruga koje djeluju u Koprivnici. Od programa s najmanjim članovima, do rada na projektima, „Latice“ neumorno djeluju, a rezultati su vidljivi cijeloj zajednici. Broje ukupno 182 člana, od toga je 46 djece s teškoćama u razvoju do 21 godine i 41 osoba s intelektualnim teškoćama iznad 21 godine, ostalo su njihovi roditelji i skrbnici.

Udruge poput „Latica“ osnivaju se jer institucije nemaju sustavno riješeno kako i na koji način brinuti o osobama s intelektualnim teškoćama starijima od 21 godine. Kad navrše 21 godinu i izađu iz sustava obrazovanja, prestaju boraviti u centrima za rehabilitaciju i ostavljeni su na brigu svojih roditelja. Tu uskaču civilna društva i svojim djelovanjem nastoje im omogućiti dostojanstven život, odnosno pokušavaju nadomjestiti sve ono što im je potrebno.

– Cilj udruga je da se korisnici druže. Zato ovdje provode slobodno vrijeme koje im pokušavamo organizirati što smislenije. Dan im je ispunjen, dolaze kući zadovoljni. Priređujemo i zajednička druženja s prijateljskim udrugama, odlazimo na plesove, tamo se zajedno družimo s njihovim prijateljima. Znači, imaju ispunjen život – rekla nam je predsjednica „Latica“ Nevenka Fuchs.

Kreativna radionica // Foto: „Latice“
Radionice i aktivnosti

Udruga trenutno nema uvjete za provođenje poludnevnog i dnevnog boravka, već organiziraju slobodne aktivnosti. Nekoliko kreativnih radionica stalni su i iznimno važan oblik radne terapije radi razvijanja motoričkih sposobnosti korisnika. Voditelji radionica smatraju da je korisnicima iznimno važno da nešto rade, jer se kod njih tako stvara osjećaj korisnosti. Izrađene predmete i razne suvenire iz svojih radionica prodaju na prigodnim prodajnim izložbama, pa i u centru Supernova.

Za vrijeme školskih praznika organiziraju se zimske i ljetne radionice za najmlađe članove na kojima igraju društvene igre, pjevaju i vježbaju, kreativno se izražavaju. Svatko u skladu sa svojim mogućnostima daje svoj doprinos i u tome istinski uživa.

Plesna radionica // Foto: „Latice“

– Najpotrebnija im je ljubav i pažnja, potreba za socijalizacijom. Bez obzira na nas roditelje koji im svakodnevno pružamo njegu i ljubav, oni imaju potrebu za svojim prijateljima. Nažalost, neki od njih su u kolicima i nisu djeca koja bi mogla istrčati na dvorište, igrati se sa svojim susjedima, već su cijeli dan vezani za svoje roditelje. Radionice su im, na neki način, jedini doticaj s prijateljima i okolinom. Na taj način omogućujemo im da žive dostojanstven život – ispričala nam je Nevenka Fuchs.

Radionica kuhanja // Foto: „Latice“

„Latice“ se u toploj prijateljskoj atmosferi u prostorijama COOR Podravsko sunce druže svakodnevno. Mašte i kreativnosti ne nedostaje. A može se naučiti mnogo. Od plesa pa sve do kuhanja. Također, organiziraju se radionice osobne higijene i zdravih navika, terapijsko hranjenje, radionice s vrtićima i školama.

– S korisnicima radimo i na usvajanju socijalnih i komunikacijskih vještina i na lijepom ponašanju, pripremanju jednostavnih jela. Naglasak se stavlja na higijenske navike i urednost – rekla nam je izvoditeljica radionica Mirjana.

Sudjeluju i na raznim kulturnim događanjima. Redoviti su i mjesečni odlasci u knjižnicu i muzej, a članovi su aktivni sudionici svih lokalnih manifestacija na kojima predstavljaju svoje aktivnosti u udruzi.

– Lijepo mi je dolaziti u klub, naučila sam kuhati. Družim se s prijateljima. Radim ručni rad, a najviše volim pisati. Oduvijek sam željela biti učiteljica – kazala nam je članica „Latica“ Tatjana Petran.

Povećanjem broja članova bili su prisiljeni tražiti veći prostor za provođenje aktivnosti. Grad Koprivnica udruzi je izašao u susret i ustupio dio na području Kampusa. Novi prostor omogućit će uvođenje novih socijalnih usluga, primjerice poludnevnog i dnevnog boravka. Kada se uredi, bit će to višenamjenski rehabilitacijski centar u kojem će korisnici imati priliku uz pomoć stručnjaka razvijati svoje sposobnosti i voditi kvalitetniji život.

Komunikacijska radionica koju vodi Kristina Borovac // Foto: „Latice“
Gostovanje na HTV-u

Izazovi i teškoće s kojima se udruge s intelektualnim teškoćama susreću, kako bi svojim članovima život učinili kvalitetnijim, boljim i ljepšim, bili su prilika da se o toj vječno aktualnoj problematici, koja se tiče cijele društvene zajednice, progovori na javnoj televiziji. Tako je nedavno u emisiji „Normalan život“, koja se emitira na HTV-u, voditeljica i urednica Ana Tomašković ugostila predstavnike triju udruga. Sudjelovali su predsjednica udruge „Korak dalje“ iz Daruvara Renata Žukina, „Latica“ Nevenka Fuchs i Mario Blaha iz Bjelovara koji je podpredsjednik Hrvatskog Saveza udruga osoba s intelektualnim teškoćama i tajnik Udruge OSIT Bjelovar. Tema emisije bila je „Budućnost i sigurnost osoba s intelektualnim teškoćama“. U emisiji su progovorili i s kakvim se problemima susreću osobe s intelektualnim teškoćama nakon smrti roditelja.

Predstavnici udruga u emisiji Normalan život (ustupila Ana Tomašković/HRT)

– Istaknuli smo potrebu sustavnog financiranja udruga koje su za društvo od posebnog značaja jer pridonose kvaliteti življenja najpotrebitijih članova. Nije lagano svaki dan brinuti o nekome tko to sam ne može, tko sam ne može reći da je gladan, da ga nešto boli… Naše udruge koje pomažu i roditeljima su za brojne korisnike drugi dom. Ovdje se naši korisnici osjećaju prihvaćenima – poručio je Mario Blaha.

Opušteno druženje s voditeljicom Anom Tomašković // Foto: Mario Blaha
Susret s pravobraniteljicom

Svi potrebiti, pogotovo osobe s intelektualnim teškoćama od samog rođenja zaslužuju pomoć i integraciju u društveni život. Tako je prije nekoliko dana Hrvatski savez udruga osoba s intelektualnim teškoćama inicirao sastanak s Pravobraniteljicom za osobe s invaliditetom Ankom Slonjšak, a održan je i susret u Vladinom uredu za udruge. Prisustvovali su mu predstavnici udruga iz cijele Hrvatske koji su predstavili rad svojih udruga te goruće probleme s kojima se njihove udruge susreću.

– Krenuli smo u zagovaranje i lobiranje i vjerujemo da ćemo postići i određene rezultate. Nema tu velike filozofije, moramo stajati jedni uz druge. Za kolege i mene to znači odvojiti vrijeme, vikati glasnije da postoje određene potrebe u našem društvu i promicati društvenu odgovornost jer često zakažu oni koji bi to trebali promicati više. Sve udruge, od sjevera do juga imaju slične probleme, treba nam još samo bolji partnerski odnos s ministarstvom i lokalnom zajednicom. Potrebno je tek malo dobre volje – rekao nam je Mario Blaha, koji je potpredsjednik Saveza.

Pravo na topli dom i ljubav bližnjih trebali bi imati svi, pa tako i osobe s intelektualnim teškoćama, a tome često nije tako. Jer koliko će biti ljepote u njihovim životima, jako često ovisi i o drugima. A najviše zahvaljujući vrijednim udrugama koje su često topli dom i obitelj korisnicima.

Na sastanku s pravobraniteljicom osoba s invaliditetom Ankom Slonjšak // Foto: Udruga „Maslačak“ Križevci
Na sastanku s pravobraniteljicom osoba s invaliditetom Ankom Slonjšak // Foto: Udruga „Maslačak“ Križevci
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Nema postova za prikaz