22.9 C
Koprivnica
Subota, 30. rujna 2023.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
promjena odluke

Županija nije željela kupiti Generalićev Rogati konj, no došlo je do obrata, Lacković: Jedino što vrijedi, a izvorno je odavde, je naiva i Ivan Generalić, nemojmo olako proći preko ove točke
Ž

Svakako je moguće naći prostora, pronaći načina, razgovarati s vlasnicima, napraviti iskorak jer jedino što vrijedi kulturno, a izvorno je odavde je naiva, Ivan Generalić na početku, a onda i svi ostali koji su dolazili kao poznati slikari naive, rekao je Željko Lacković

Ne propustite

Prodaja slike Rogati konj Ivana Generalića kao i prodaja njegove rodne kuće proteklih tjedana bila je jedna od najvažnijih tema u medijima.

Prema zakonu, vlasnik je sliku morao ponuditi Republici Hrvatskoj, kao i županiji i gradu na čijem se području kulturno dobro nalazi. Grad Koprivnica nije prihvatio tu ponudu, a istim stopama željela je krenuti i Županija, međutim dogodio se obrat. Na današnjoj sjednici Županijske skupštine nezavisni Željko Lacković rekao je da je naiva važna za kulturni identitet Podravine te pozvao na promišljanje oko kupnje ove vrijedne slike koja se prodaje za 220.000 eura. Rekao je da do sada Generalić nije dobio nikakav tretman u kulturnom prostoru.

– Svakako je moguće naći prostora, pronaći načina, razgovarati s vlasnicima, napraviti iskorak jer jedino što vrijedi kulturno, a izvorno je odavde je naiva, Ivan Generalić na početku, a onda i svi ostali koji su dolazili kao poznati slikari naive. Kada vrijedna djela Generalića odu to je kao da Podravka promijeni sjedište iz Koprivnice u Zagreb, ništa se ne bi dogodilo za Podravku, ali bi za ovaj kraj – rekao je Lacković te poručio da se ne prođe olako preko ove točke jer će ime i djelo Ivana Generalića sve nadrasti.

Na Lackovićevu stranu stao je Mrežin Miljenko Flajs koji je rekao da je to neprocjenjivi dio povijesti Podravine.

– Kao što je rekao Lacković to je autor bez kojeg u svijetu ljudi ne bi čuli za kulturu u Podravini. Može se reći, nažalost, nemamo novca za otkup kao što stoji u obrazloženju ili ne znamo kako bi slikom gospodarili, ali neka svima bude jasno da ova slika ne vrijedi više od 200.000 eura, nego više od dva milijuna eura za Podravce i mislim da je ona dio povijesti. Za kupnju slike ne mora biti bitan proračun županije. Postoje EU fondovi za kulturu te dodao da ima načina kako se ova slika može zadržati u Podravini i treba se pronaći način.

Za govornicu je potom stupio sam župan Darko Koren koji se nije nadao ovakvom obrazloženju te rekao da nisu u pripremi skupštine tako sagledavali.

– Sad trenutno iskreno ne znam što bih rekao. Suočeni smo s proceduralnom problematikom vezano uz to jer nemamo osigurana sredstva – istaknuo je Koren.

Točka je potom skinuta s dnevnog reda, a prema zakonu 30 dana je rok ako Županija nije zainteresirana za kupnju te 60 dana ako je zainteresirana.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).
- Oglasni prostor -
loading...
- Oglasni prostor -

Najnovije

ČETVRTA HNL SJEVER

FOTO/VIDEO Molvarci protiv Ferdinandovčana preknuli rezultatsku krizu, Franjo Jaković bacio u delirij Krbuljin boyse

Molvarska Mladost u lokalnom je derbiju šestog kola Četvrte hrvatske lige Sjever pobijedila Ferdinandovac 2:1 i nakon dva visoka...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti