Međunarodni dan bijelog štapa

Kako bi im olakšala svakodnevni život, Udruga slijepih Koprivničko-križevačke županije već je 65 godina uz svoje članove

Rođendanska svečanost te program povodom Međunarodnog dana bijelog štapa počinje sutra u 10 sati u Domu za starije i nemoćne, između ostalog kroz kulturno - umjetnički program, presjek rada Udruge, razgledavanje izložbe slika i pomagala.

10:00h
0
vidim  mg
Foto: Matija Gudlin

Svakodnevni problemi slijepih osoba gotovo su nezamislivi onima koji vide. Rupe na cesti, različite zapreke, neprilagođeni prilazi državnim institucijama, slijepe osobe trebaju pratnju osobe koje vide. S druge strane, bijeli štap je produžena ruka slijepe osobe, a sve ostalo što je izvan dosega toga štapa je velika nepoznanica i opasnost za osobu koja ne vidi.

Međunarodni dan bijelog štapa se obilježava svakog  15. listopada od 1964. godine, kad je Lyndon Johnson, tadašnji predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, taj dan proglasio Danom bijelog štapa. Osim što je prometni zaštitni znak slijepih, bijeli štap slijepima omogućuje samostalno kretanje na poznatom terenu. Da bi štap doista bio pomagalo, slijepa osoba mora proći tečaj poduke za samostalno kretanje.

Udruga slijepih Koprivničko-križevačke županije ovaj dan će obilježiti prigodnim programom koji će se održati sutra u Domu za starije i nemoćne Koprivnica, ujedno uz obilježavanje Međunarodnog dana bijelog štapa Udruga će obilježiti i 65 godina postojanja, a obilježavanje ove godišnjice bit će u znaku izložbe slika i pomagala za slijepe osobe kroz povijest.

Rođendanska svečanost te program povodom Međunarodnog dana bijelog štapa počinje sutra u 10 sati u Domu za starije i nemoćne, između ostalog kroz kulturno-umjetnički program, presjek rada Udruge, razgledavanje izložbe slika i pomagala.