25.4 C
Koprivnica
Nedjelja, 23. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
ZDRAVO SRCE, ZDRAVA BUDUĆNOST

Kako prestati pušiti? Za sve pušače ili one koji ga imaju u svojoj okolini
K

Razmislite o dobrobitima prestanka i nestanka Vaše ovisnosti. Osim onih očitih kao što je poboljšanje općeg zdravlja i financijska dobit, razmislite i šire: pušenjem činite drage ljude u svojoj okolini, uključujući svoju djecu, pasivnim pušačima, što može, u blažem obliku, imati jednako štetne učinke na njihovo zdravlje kao da su aktivni pušači

Ne propustite

Koliko ste se puta zapitali – kako prestati pušiti? Većina onih koji su to uspjeli reći će Vam da je sve u glavi odnosno – kada jednom odlučite da više nećete pušiti, to će se stvarno i ostvariti. Jednostavna je to priča za one hrabre i odlučne. Međutim, jedan dio njih već je možda ponovno počeo ili barem ima dobru šansu da ponovno počne pušiti pa Vas to izrazito obeshrabruje.

Cigaretni dim, kao što smo već svi imali prilike čitati u medijima, sadrži veliki broj štetnih tvari koje, osim što uzrokuju ovisnost, oštećuju Vaš krvožilni, respiratorni i neurološki sustav te posljedično tome uzrokuje bolesti srca i krvnih žila, kroničnu opstruktivnu bolest pluća i karcinom pluća te uzrokuje psihijatrijsku bolest ovisnosti.

Naravno da je, kao što je rečeno na početku članka, najvažnije da o prestanku pušenja čvrsto odlučite sami, ali svakako je važno da s tim ciljem upoznate i na isti upozorite svoju okolinu kako bi Vam oni mogli pružiti podršku kod ove za mnoge teške odluke.

Motivirajte sami sebe. Razmislite o dobrobitima prestanka i nestanka Vaše ovisnosti. Osim onih očitih kao što je poboljšanje općeg zdravlja i financijska dobit, razmislite i šire: pušenjem činite drage ljude u svojoj okolini, uključujući svoju djecu, pasivnim pušačima, što može, u blažem obliku, imati jednako štetne učinke na njihovo zdravlje kao da su aktivni pušači!

Dobrobiti prestanka pušenja. Dobrobiti prestanka pušenja započinju već nekoliko minuta nakon prestanka. Nakon 20 minuta od prestanka pušenja Vaše srce kreće na odmor, smanjuje se broj otkucaja odnosno vraća se u normalu. Nakon 8 sati od prestanka pušenja Vaše tijelo povećava razinu kisika u krvi rješavajući se ugljikovog monoksida. Nakon 48 sati u Vašem tijelu više nema ugljikovog monoksida, a Vaša se pluća počinju rješavati takozvanog „šlajma“. Vaši se osjeti okusa i mirisa normaliziraju. Nakon 72 sata Vaši dišni putevi prema plućima opuštaju se i disanje postaje lakše. Počinjete osjećati da imate više energije. Za 2 tjedna Vaša se cirkulacija počinje vraćati u normalu. Za 3 mjeseca prestaju problemi s kašljem, hroptanje u plućima.

Pripremite se. Kako bi Vaša odluka o prestanku pušenja bila što uspješnija važno je za nju se dobro pripremiti. Ako ste strastveni pušač svakako računajte na neke od nuspojava koje će Vam organizam pripremiti kad mu uskratite nikotin na koji ste ga navikli. Možete se suočiti sa psihičkom napetošću i nervozom, osjećajem anksioznosti, nesanicom, poremećajem koncentracije, povećanim apetitom, glavoboljama, drhtavicom, pojačanim kašljem, općom slabošću, zatvorom ili bolovima u trbuhu, sniženim otkucajima srca pa čak i blažim oblicima depresije. Na isto se možete pripremiti u razgovoru sa svojim liječnikom obiteljske medicine kao i svojim ukućanima koji će Vam rado pomoći u simptomatskom liječenju ovih nuspojava koje su, što je ponovno važno naglasiti, privremene. Istražite i svoje mogućnosti nadomjesne terapije kako biste ublažili simptome ustezanja (žvakaće gume, nikotinski flasteri…) S druge strane, imajte na umu da, kad napokon prestanete pušiti, Vaše će Vam tijelo zahvaliti upravo suprotnim – boljim raspoloženjem, smanjenjem anksioznosti i depresivnih epizoda, općenito poboljšanim raspoloženjem te sveukupnim boljim općim zdravljem i dužim životnim vijekom – sve to prestankom ovisnosti organizma o supstancama cigaretnog dima.

Prehrana. Budući da pušenje smanjuje apetit, prilikom prestanka pušenja pripremite se na povećanje Vaše tjelesne težine. Pušenje oštećuje i Vaše osjete mirisa i okusa pa će Vam hrana s prestankom pušenja postati mirisnija i ukusnija! Tu je svakako i faktor koji možemo nazvati emocionalnim jedenjem, a uzrokovano je željom za hranom u sklopu anksioznosti koja Vas može pratiti, kao što je gore navedeno. Svakako uzmite u obzir da nekoliko kilograma koje ćete dobiti u razdoblju borbe s prestankom pušenja neće opteretiti Vaše srcu kao samo pušenje!

Povećanje tjelesne težine svakako možete smanjiti na minimum ili potpuno spriječiti tako da poduzmete nekoliko koraka pripreme. Kad umjesto cigarete poželite hranu pokušajte da to bude zdrava i raznovrsna prehrana – izbjegavajte slatkiše, sokove i fast food. Svakako izbjegavajte jedenje ispred televizije, računala ili u velikim društvima jer tako gubite kontrolu nad količinom hrane koju unosite u organizam – kad jedete, jedite koncentrirano pazeći na količinu hrane koju unosite. Pijte puno vode – osigurajte da unosite barem 2 litre tekućine dnevno i preferirajte obično vodu. Na taj ćete način u mnogo slučajeva smanjiti osjećaj gladi, a isto tako pomoći svom tijelu da ispere sve štetne tvari koje sada više ne unosite u organizam. Ako ipak Vaša želja za grickanjem ne prestaje, umjesto cigaretom, zauzmite svoje ruke grickanjem povrća (mrkva, celer), orašastih plodova i slično.

Analizirajte trenutke kada posežete za cigaretom. Razmislite postoji li obrazac – zaželite li se cigareta u određeno doba dana, prilikom određene aktivnosti ili u prisustvu neke osobe – te isti pokušajte izbjeći odnosno okupirati se nečim drugim kako ne biste posegnuli za sredstvom ovisnosti.

Distrakcija. U tom trenutku pokušajte se omesti u toj misli tako da započnete neku drugu aktivnosti – upalite TV, zaplešite, zadajte si izvođenje određenih vježbi, vozite bicikl, priredite si kupku ili stanite pod hladan/vrući tuš, nazovite osobu za koju znate da će Vas podržati, operite suđe ili bilo što, što Vam padne na pamet. Moglo bi Vam pomoći da samo promijenite okolinu – ako ste u kući, otiđite prošetati, sjednite u kafić ili restoran gdje je pušenje zabranjeno ili se posjetite osobu koja će Vas čvrsto podržati u Vašoj odluci. Ako primijetite da najviše pušite uz kavu, za početak smanjite broj šalica kave u danu, a zatim je i potpuno ukinute i zamijenite npr. čajem. Možete unaprijed sami ili sa svojom okolinom odlučiti što ćete kad dobijete želju zapaliti cigaretu. Dobra je vijest da će vrijeme nagona da zapalite cigaretu trajati sve kraće i proći za otprilike 10-15 minuta tako da Vaša aktivnost ne mora trajati satima.

Ako se smatrate karakterom, možete, kad poželite posegnuti za cigaretom, jednostavno pričekati još 10-ak minuta i to vrijeme iskoristiti kako biste se sami sa sobom dogovorili da ste jači od te želje. Možete i jednostavno odlučiti pušenje zamijeniti određenom tjelesnom aktivnosti i raditi ju jednako redovito kao što ste pušili.

Konstantno se podsjećajte zašto ste prestali – vidi ranije razloga za odluku o prestanku pušenja.

Nagradite se. Ako i samo jednom uspijete pobijediti želju za cigaretom, zabilježite metodu koja je upalila i nagradite se – prikupljajte novac, počastite se nečim što već duže želite, pustite svoju omiljenu glazbu, pripremite svoje omiljeno jelo, poštedite se kućanskih poslova za taj dan i slično.

Za obeshrabrene. Ako pak smatrate da niste u skupini koja se može u jednom danu odreći cigareta pokušajte smanjiti broj cigareta u danu tako što ćete analizirati trenutak u kojem posežete za cigaretama kao što je gore navedeno i postupno smanjivati taj događaj ili izabrati po jedan svaki tjedan i postupno ga rijediti ili potpuno ukidati.

Ako zapalite, borba nije završila. Imajte na umu da, kao što smo napomenuli u uvodu, prestanak pušenja može se odvijati u više faza i moguće je da ćete popustiti i zapaliti cigaretu nakon kraćeg ili dužeg perioda nepušenja, no ne dajte da Vas to obeshrabri. Vratite se na početak i započnite iznova, razmislite koji Vas je faktor natjerao da zapalite cigaretu i što se još mogli učiniti kako do istog ne bi došlo. Odlučite kako ćete dalje. Zadajte si količinu cigareta koju ćete si sada dozvoliti ili, ako ste među hrabrijima, odmah uništite ostatak.

Ako i dalje niste odlučili prestati pušiti – potaknite i podržite onoga koji to želi tako da ne pušite u njegovoj blizini! Tako ćete se možda i Vi jednog dana odlučiti otarasiti ove štetne i opasne navike.

Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije u sklopu Operativnog programa “Učinkoviti ljudski potencijali” za razdoblje 2014-2020 iz Europskog socijalnog fonda.

Ukupna vrijednost projekta je 393.784,50 kuna, te je iznos bespovratnih sredstava 393.784,50 kuna od čega su sredstva Europske unije 85%, a Državnog proračun 15%.

Sadržaj ovog promidžbenog materijala isključiva je odgovornost Doma zdravlja Koprivničko-križevačke županije.

Više informacija o EU fondovima na: http://strukturnifondovi.hr i http://www.esf.hr/

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Žalili se na presudu

KOPRIVNICA Digao kredit kako bi prijatelju posudio 15.000 eura, ovaj mu nije vratio ni cent – neće u zatvor?!

Jedan je Koprivničanac dao prijatelju u potrebi značajan iznos novca! Ovaj mu je na kraju ostao dužan 15.000 eura...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti

×