26.8 C
Koprivnica
Subota, 13. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Budite oprezni kada šetate

Kakve kazne! Branje visibaba bez dozvole moglo bi vas skupo koštati
K

Ovi vjesnici proljeća prekrasnog su mirisa i često ih volimo ubrati i ukrasiti svoje stolove, no iz Javne ustanove Zeleni prsten stiglo je upozorenje o kaznama za berače. 

Ne propustite

Visibabe, šafrani, jaglaci, zvončići samo su neki od prvih vjesnika proljeća.

Oni su prekrasnog mirisa i često ih volimo ubrati i ukrasiti svoje stolove, no iz Javne ustanove Zeleni prsten stiglo je upozorenje o kaznama za berače.

– Proljetnice su trajnice, odnosno višegodišnje biljke koje zimu preživljavaju pod zemljom u obliku podzemnih organa – lukovice, gomolja ili podanka. Njihov nadzemni dio svake zime odumire, a u proljeće izrasta novi stoga je važno uživati u njihovoj ljepoti i ne brati ih. Sakupljanje cijelih biljaka dovodi do njihovog trajnog uklanjanja sa staništa čime se značajno utječe na veličinu njihovih prirodnih populacija. Strogo zaštićene biljke poput kockavice i velecvjetnog kukurijeka ne smiju se brati, sakupljati, uništavati, sjeći osim za znanstvena istraživanja uz posebno dopuštenje Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja – prenosi Večernji list.

Visibabe
Visibabe na Bilogori u subotu, 3. veljače//Foto: Marko Posavec

Kazne veće od 3 tisuće eura

Tako su za prijestupnike propisane novčane kazne u iznosu nešto većem od 3.318,10 eura, a mogu se popesti čak i do 26.544,56 eura za pravnu osobu, dok će se fizičke osobe kažnjavati iznosima od 929,10 do 3.981,68 eura.

Istim će se iznosima kažnjavati i branje proljetnica poput visibaba, ljubice, pasjeg zuba ili drijemovca, ukoliko se prije, također ne ishodi dopuštenje Ministarstva, a na što je, podsjetimo, Državni inspektorat upozoravao i prijašnjih godina, piše Večernji list.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Dodir sa prirodom

FOTO/VIDEO Prekrasno cvijeće, drvoredi i parkovi u Koprivnici plod su Natašine kreativnosti: “Reakcije građana na moje ideje najviše me vesele”

Prošetali ste barem jednom po novom koprivničkom trgu ili Koprivnicom i sigurno vam je za oko "zapelo" prekrasno cvijeće,...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti

×