10.2 C
Koprivnica
Petak, 19. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Uspjeh za tri općine

Kalinovac, Molve i Koprivnički Ivanec najbolje su općine u županiji prema novom indeksu razvijenosti, evo kako su rangirane ostale
K

Za izračun indeksa razvijenosti koriste se pokazatelji kao što su prosječni dohodak po stanovniku, prosječni izvorni prihodi po stanovniku, prosječna stopa nezaposlenosti i drugi

Ne propustite

U skladu sa Zakonom o regionalnom razvoju Republike Hrvatske, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije provelo je postupak ocjenjivanja i razvrstavanja svih jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave u Republici Hrvatskoj prema indeksu razvijenosti.

Tim povodom Vlada Republike Hrvatske na svojoj je sjednici 4. siječnja donijela novu Odluku o razvrstavanju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave prema stupnju razvijenosti.

Prema ovom razvrstavanju grad Koprivnica nalazi se u najvišem, osmom rangu indeksa razvijenosti, te time spada u prvu četvrtinu iznadprosječno rangiranih, dok se Križevci nalaze u sedmom, a Đurđevac u šestom rangu indeksa razvijenosti.

Prema novom popisu stupnja razvijenosti iz naše županije Općine Koprivnički Ivanec, Kalinovac i Molve svrstane su u petu skupinu razvijenosti, odnosno u skupinu iznadprosječno rangiranih jedinica lokalne samouprave.

Indeks razvijenosti

– Iznimno smo ponosni na ovaj rezultat, a isti nam predstavlja samo još dodatni poticaj za daljnji rast i razvoj – izjavili su iz općine Koprivnički Ivanec povodom objave ovih rezultata.

Sve ostale općine iz naše županije prema novom popisu u nižim su rangovima.

Tako se u četvrtoj skupini nalaze općine Đelekovec, Virje, Drnje, Podravske Sesvete, Kalnik, Hlebine i Gola.

Rang niže, u trećoj skupini smjestili su se Novigrad Podravski, Peteranec, Koprivnički Bregi, Sveti Ivan Žabno, Rasinja, Legrad, Gornja Rijeka, Ferdinandovac, Sveti Petar Orehovec i Novo Virje.

Prema najnovijem popisu u najniži rang, odnosno drugu skupinu koja okuplja treću četvrtinu ispodprosječno rangiranih u našoj županiji, našle su se općine Sokolovac i Kloštar Podravski.

Dodajmo kako se u sedmu skupinu ovog rangiranja smjestio grad Ludbreg, te se time našao u drugoj četvrtini iznadprosječno razvijenih, dok se općina Pitomača našao u trećoj skupini, odnosno drugoj četvrtini ispodprosječno rangiranih.

Što se pak položaja županije tiče, one su rangirane u četiri skupine, te se naša županija smjestila u drugu skupinu jedinica područne (regionalne) samouprave.

Prema vrijednosti indeksa nalazi u prvoj polovini ispodprosječno rangiranih s Bjelovarsko-bilogorskom, Karlovačkom, Ličko-senjskom, Osječko-baranjskom i Šibensko-kninskom županijom.

Za izračun indeksa razvijenosti koriste se pokazatelji kao što su prosječni dohodak po stanovniku, prosječni izvorni prihodi po stanovniku, prosječna stopa nezaposlenosti, opće kretanje stanovništva, stupanj obrazovanosti stanovništva, te indeks starenja.

 

Indeks razvijenosti
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Naše bogatstvo

[FOTO] IZVRSNA VIJEST Peteranski bijeli vez „file“ zaštićen kao trajno kulturno nematerijalno dobro

Sjajna vijest dolazi iz Općine Peteranec. Naime, peteranski bijeli vez "file" zaštićen je kao trajno kulturno nematerijalno dobro. Peteranski bijeli...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×