3.5 C
Koprivnica
Nedjelja, 21. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Kašalj nije bolest, već simptom
K

Belupo je paletu bezreceptnih lijekova za liječenje prehlade i gripe proširio novim lijekom – Naxilom, koji dolazi u obliku šumećih tableta

Ne propustite

Kašalj nije bolest, već simptom i zaštitni je mehanizam dišnog sustava . Kašalj kao fiziološki odgovor na iritaciju dišnog sustava od iznimne je važnosti u čišćenju sekreta iz dišnih putova. Ako traje predugo, postaje važan uzrok smanjene kvalitete života, pa ne čudi podatak da je kašalj 5. po redu najčešći simptom zbog kojeg se pacijenti javljaju liječniku obiteljske medicine.

Razlikujemo dva osnovna tipa kašlja – produktivni (vlažni) i neproduktivni (suhi, nadražajni). Liječenje ovisi o uzroku i tipu kašlja. U većini slučajeva terapija se usmjerava na osnovnu bolest. Suh i nadražajan kašalj prati obično viroze i prehlade, pa je terapija isključivo simptomatska. Produktivan kašalj javlja se kod prehlada, infekcija dišnih putova, kroničnog bronhitisa i kronične opstruktivne plućne bolesti. Infekcije dišnih putova uzrokovane bakterijama , obično su praćene povišenom tjelesnom temperaturom i gustim, žutozelenim iskašljajem, pa je uz simptomatsku terapiju, obavezna je primjena antibiotika u terapiji.

Dvije su osnovne vrste lijekove za ublažavanje kašlja: antitusici i ekspektoransi. Ekspektoransi su jedni od najčešće korištenih lijekova, osobito u zimskim mjesecima. Mukolitici , lijekovi iz skupine ekspektoransa koriste se u liječenju produktivnog kašlja tako što smanjuju gustoću bronhalne sluzi, olakšavaju iskašljavanje i ublažavaju otežano disanje.

Acetilcistein je mukolitik i primjenjuje se kada je potrebno smanjiti viskoznost bronhalnog sekreta u dišnim putevima radi lakšeg iskašljavanja kod bolesti respiratornog sustava povezanih s produktivnim kašljem poput astme, bronhitisa, emfizema, mukoviscidoze i bronhiektazija.

Belupo je svu dobro poznatu paletu OTC lijekova za liječenje prehlade i gripe, Lupocet flu forte, Rinil ( sprej za nos ) i Hederan ( biljni lijek za suhi kašalj ), proširio s novim lijekom pod nazivom Naxil u obliku šumećih tableta ugodnog okusa naranče. Naxil forte sadrži 600 mg acetilcisteina i koriste ga odrasli u dozi jedne tablete dnevno, dok je za primjenu kod djece od 2. godine namijenjen Naxil 200 mg. Doza za djecu od 2. do 7. godine je dvije tablete Naxila 200 mg dnevno, a za djecu od 7. godine 3 tablete Naxila 200 mg dnevno otopljene u čaši vode.

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Bogat program

FOTO/VIDEO Fešta u Drnju, guštanje u specijalitetima i veselje uz tamburaše, Đurđevo je okupilo brojne mještane i goste

Veselo je u Drnju povodom Đurđeva, a mještani uživaju uz bogat program. Sajam domaćih proizvoda i rukotvorina počeo je u...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti

×