25.1 C
Koprivnica
Ponedjeljak, 24. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Reagiranje

KC Vode oglasile se o priključenju Vodnih usluga Križevci varaždinskom Varkomu: Podmeće nam se, mi smo među najboljim isporučiteljima u Hrvatskoj
K

Koprivničke vode su jedan od najboljih i najuspješnijih javnih isporučitelja u Republici Hrvatskoj koji ispunjava sve tehničko tehnološke, kadrovske i organizacijske preduvjete iz posebnih pravilnika, Zakona o vodama i Zakona o vodnim uslugama, a posebice raspolaže s mogućnošću godišnje isporučene pitke vode od preko 9.000.000 m3/godišnje što je znatno više od zakonskog uvjeta za uslužno područje, kažu iz tvrtke.

Ne propustite

Koprivničke vode oglasile su se povodom medijskih napisa o priključenju Vodnih usluga Križevci varaždinskom Varkomu umjesto Koprivničkim vodama, što je stav koji je zauzela križevačka tvrtka, ali i tamošnja Gradska uprava. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

– U posljednjih smo nekoliko dana svjedoci rasprava o prijedlogu formiranja novih uslužnih područja temeljem novog Zakona o vodnim uslugama. U tim su se raspravama, a u pokušaju argumentiranja neracionalne odluke o pripajanju iz jednog nam susjednog vodnog područja Varkomu, a ne Koprivničkim vodama, korištene netočne informacije i podmetanja koja zaslužuju javnu i na činjenicama zasnovanu reakciju. Ne ulazeći u političke odluke koje u ovom slučaju teško mogu proći test ekonomske (i racionalne) provjere, u ovom svom očitovanju ćemo iznijeti samo one činjenice o Koprivničkim vodama koje su neki akteri (namjerno ili nenamjerno) krivo iznosili ili izostavljali u javnoj komunikaciji. Pa idemo redom.

Koprivničke vode su jedan od najboljih i najuspješnijih javnih isporučitelja u Republici Hrvatskoj koji ispunjava sve tehničko tehnološke, kadrovske i organizacijske preduvjete iz posebnih pravilnika, Zakona o vodama i Zakona o vodnim uslugama, a posebice raspolaže s mogućnošću godišnje isporučene pitke vode od preko 9.000.000 m3/godišnje što je znatno više od zakonskog uvjeta za uslužno područje.

Ovaj kapacitet pitke vode raspoloživ je iz 2 vodocrpilišta Ivanščak i Lipovec iz kojih se crpi pitka voda izuzetne kvalitete bez ikakve prerade, a izdašnosti su od 490 l/s. Velika prednost na aglomeraciji uslužnog područja je najsuvremeniji uređaj za pročišćavanje otpadnih voda u Republici Hrvatskoj koji ima III. stupanj pročišćavanja. Kapacitet uređaja iznosi 100.000 ES s maksimalnim dotokom otpadnih voda do 1.600 m3/h. Uređaj radi na principu SBR tehnologije s postotkom pročišćavanja otpadnih voda na uređaju od 98%.

Djelatnost javne vodoopskrbe i javne odvodnje izuzetno je ključan faktor i pokazatelj razvijenosti i temelj budućeg razvoja područja jedinica lokalne i regionalne samouprave, stoga se u Koprivničkim vodama posebna pažnja posvećuje da se djelatnost javne vodoopskrbe i javne odvodnje obavlja učinkovito, ekonomično i svrhovito, a temeljem toga se osigurava njihov održivi razvitak i konstantno povećanje standarda vodnih usluga.

Odgovorno i uspješno upravljanje javnom vodoopskrbnom mrežom vidljivo je kroz kontinuitet isporuke vodnih usluga i upravljanje gubicima vode, odnosno gubici vode u javnom vodoopskrbnom sustavu jedan su od čimbenika odraza kvalitete upravljanja cijelim sustavom vodnih građevina javne vodoopskrbe.

Za vodoopskrbni sustav kojim upravlja naše društvo gubici iznose u zadnjih 10 godina između 8-12%, što su ujedno i uvjerljivo najmanji gubitci vode u vodoopskrobnom sustavu u našoj zemlji. Kad je riječ o cijeni vode, mjesečni trošak tročlanog domaćinstva za vodu, odvodnju i pročišćavanje iznosi 160,62 kn, dok je u Križevcima 161,13 kn, u Varaždinu 184,28 kn, u Bjelovaru 195,07 kn, a u Đurđevcu iznosi 160,95 kn.

Osnovna zadaća Koprivničkih voda je da komunalne vodne građevine održava i osigurava trajnu funkcionalnost sustava, te da se korisnicima omogući sigurnost i pouzdanost u korištenju vodnih usluga uz prihvatljivu i socijalnu cijenu vodne usluge.

Koprivničke vode upravljaju i održavaju 600 kilometra javne vodoopskrbne mreže. Isto tako najbitnije od svega, što i jedan od kriterija odabira isporučitelja vode, naša tvrtka ima tehničko-tehnološku povezanost s cijelim područjem Koprivničko-Križevačke županije.

Temeljem svega navedenog evidentno je da Koprivničke vode, kao najbolji javni isporučitelj u našoj regiji, s najmanjim gubitkom i najnižom cijenom za domaćinstva, udovoljava tehničko-tehnološkim i kadrovskim zahtjevima novog Zakona o vodnim uslugama na najvišoj razini. Povezanost mreže na području Koprivničko-križevačke županije dodatni je argument i racionalni razlog povezivanja vodnih uslužnih područja u održivu cjelinu na korist i najnižu cijenu usluga svojim građanima. U tom smislu Koprivničke su vode spremne za suradnju sa svim javnim isporučiteljima vodnih usluga naše regije u cilju racionalne organizacije i pružanja usluga na najvišoj razini uz najprihvatljiviju cijenu. A to bi trebao biti interes svih dosadašnjih pružatelja usluga u vodnom gospodarstvu, ali i nositelja vlasti u jedinicama lokalne i područne samouprave – priopćili su Predsjednik Skupštine Komunalac d.o.o Mišel Jakšić i predsjednica Skupštine Koprivničke vode d.o.o. Nataša Tetec.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

croatia poliklinika

Koprivnička ginekologinja otkriva što je najvažnije znati kod planiranja trudnoće

Svaka žena barem jednom godišnje treba obaviti redovite ginekološke preglede. Ukoliko je žena u drugom stanju, potrebna joj je...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×