10.1 C
Koprivnica
Petak, 23. veljače 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
OZBILJNO-ŠALJIVI TRENUtak

Kešer bi helikopter za hitne intervencije po županiji, Felak: Preporučujem županu da ide polagati za vozača
K

Ravnatelj koprivničke bolnice Mato Devčić, koji je bio član radne skupine za osnivanje hitne helikopterske službe, kazao je kako je 2016./2017. godine, u prosječnom broju, od 400 hitnih helikopterskih prijevoza u Hrvatskoj na kopnu je napravljen jedan.

Ne propustite

O poslovanju Opće bolnice dr. Tomislav Bardek, pa i Domu zdravlja Koprivničko-križevačke županije govorilo se na sjednici Županijske skupštine Koprivničko-križevačke. Uslijedio je dio o Zavodu za hitnu medicinu Koprivničko-križevačke županije, o čemu je govorila ravnateljica istoga Mirjana Hanžeković.

Između ostaloga, istaknula je kako su se u 2020. godini, poput ostalih, najviše bavili pandemijom. No, njihov posao nije stao pa su tako u hitnoj medicinskoj službi zbrinuli 20 tisuća pacijenata te obavili 27 tisuća sanitetskih prijevoza. Ono što je, dakako, vrlo bitno jest nabavka opreme te, prije svega, kvalitetan vozni park, što ravnateljica smatra da županijska hitna ima.

Na pitanje voznoga parka nadovezao se Mladen Kešer kao predstavnik Kluba SDP-a. Predložio je tako, ni više ni manje, nego uvođenje hitne helikopterske službe.

Mirjana Hanžeković // Foto: Koprivničko-križevačka županija

– Neki od vas misle da je to avangarda. Vlada se sprema u nabavu helikoptera. Vjerujem da Koprivničko-križevačka županija ima snage ući u drugačiji medicinski proces. Jako dobro opremljeno kombi vozilo zasigurno košta približno koliko i helikopter. Vjerujte, nije velika razlika. Možda se župan tome i smije, ali, Darko Koren, budite vi prvi koji će krenuti u drugačiju aktivnost – govorio je Kešer za govornicom.

Rekao je kako su današnji helikopteri sposobni, a prema njemu oni nisu veliki, “unutar sedam-osam minuta zbrinuti osobu.”

Mladen Kešer // Foto: Koprivničko-križevačka županija

– Naša je županija brdsko-planinska. Treba nam sat vremena da dovezemo bolesnika u bolnicu. Možemo i imamo snage, imamo ravnateljicu koja je sposobna uhvatiti se u koštac s drugačijom vizijom zdravstva. Vjerujem da će župan s Odborom za zdravstvo napraviti koncept kako bismo se pridružili četirima centrima: Zagrebu, Rijeci, Splitu i Osijeku. Ima netko protiv? Pitam vladajuće. Ne možete biti protiv toga. Vjerujem da možemo napraviti ono što je sada smiješno. Pismeno ćemo dostaviti drugačije razmišljanje hitne medicinske službe – zaključio je Kešer.

Devčić: Od 400 helikopterskih prijevoza u Hrvatskoj, na kopnu je napravljen jedan

Damir Felak // Foto: Koprivničko-križevačka županija

Predsjednik Županijske skupštine Damir Felak izrazio je nadu u skorašnji dolazak pismenog prijedloga, a potom izrekao šalu koja je nasmijala sve članove Skupštine.

– Županu preporučujem da već sada ide polagati za vozača helikoptera – našalio se Felak.

Riječ je zatražio i ravnatelj koprivničke bolnice dr. Mato Devčić, otkrivši kako je 2016. godine bio član radne skupine za osnivanje hitne helikopterske službe.

Mato Devčić // Foto: Koprivničko-križevačka županija

– Gospodin Kešer ima dobre namjere. Međutim, reći ću vam jedan realitet. Primjerice, 2016./2017. godine, u prosječnom broju, od 400 hitnih helikopterskih prijevoza u Hrvatskoj, na moru i kopnu, na kopnu je napravljen jedan prijevoz. Nije svaki pacijent za helikopterski prijevoz. Radi se o politraumama, to su specifični pacijenti. A zlatni sat, koji je vrlo bitan i koji ste spomenuli, odnosi se na najbližu zdravstvenu ustanovu. Kod nas je to koprivnička bolnica u koju pacijenti dolaze unutar zlatnoga sata – zaključio je Devčić.

Izvješće o radu Zavoda za hitnu medicinu Koprivničko-križevačke županije jednoglasno je prihvaćeno.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Dobio 20.000 eura

Vojnik iz Križevaca tužio državu: “Naradio sam se prekovremeno, sad želim da mi sve to platite”

Gotovo 20.000 eura i popriličan iznos kamata koštat će porezne obveznike tužba jednog vojnika iz Križevaca protiv države, to...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×