10.2 C
Koprivnica
Petak, 19. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Za zbrinjavanje pacijenata

U županiju stiže helikopter za najhitnije medicinske slučajeve: “Sada smo spremni za nove izazove”
U

U organizaciju takvog prijevoza biti će uključen i Centar 112 koji će trebati osigurati mjesto slijetanja i osloboditi ga od ljudi, ovisno o koordinatama lokacije pacijenta

Ne propustite

Helikopter hitne medicinske službe od sutra će biti dostupan u Koprivničko-križevačkoj županiji.

On će se koristiti u najhitnijim slučajevima, kažu iz Zavoda za hitnu medicinu Koprivničko-križevačke županije. Spomenimo da je za područje Koprivničko-križevačke županije nadležna HHMS Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Grada Zagreba.

– Zavod za hitnu medicinu Koprivničko-križevačke županije će u slučaju potrebe zbrinjavanja pacijenta crvenog, najhitnijeg kriterija ili u slučaju kada bi korištenje cestovnog vozila bilo neprihvatljivo za zdravstveno stanje pacijenta zbog velike udaljenosti ili nepristupačnog terena, aktivirati helikoptersku hitnu medicinsku službu s ciljem prijevoza pacijenta u Kliničku bolnicu Dubrava – pojašnjavaju.

Hitna pomoć - ilustracija Vozač mercedesa
Zavod je već dobro opremljen, a sada će biti još bolje // // foto: ePodravina.hr

Ukoliko bi se radilo o specifičnim hitnim medicinskim stanjima koja bi zahtijevala hitno bolničko zbrinjavanje, primjerice u Kliničkoj bolnici za dječje bolesti ili Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”, tada će s heliodroma Kliničke bolnice Dubrava, Nastavni zavod za hitnu medicinu Grada Zagreba, dalje osigurati hitni medicinski cestovni prijevoz do određene bolnice.

U organizaciju takvog prijevoza biti će uključen i Centar 112 koji će trebati osigurati mjesto slijetanja i osloboditi ga od ljudi, ovisno o koordinatama lokacije pacijenta. Mjesto slijetanja helikoptera može biti prometnica, obližnja livada, nogometno igralište ili bilo koje drugo pogodno mjesto, najbliže lokaciji pacijenta.

Hrvatski zavod za hitnu medicinu izdao je Protokol komunikacije i aktivacije HHMS-a, te Smjernice i upute za medicinske dispečere za aktiviranje HHMS-a u kojima su navedena i medicinska stanja kod kojih se HHMS može aktivirati, primjerice srčani zastoj kod odraslih i djece, velike nesreće i katastrofe, bol u prsima, poremećaji svijesti, infekcije, sepse, prometne nesreće s težim ozljedama, opekline i ozljede uzrokovane električnom energijom, utapanje i druga stanja definirana u smjernicama, a u kojima je helikopter najbrže rješenje.

– Iako je Zavod za hitnu medicinu Koprivničko-križevačke županije svojim osobljem i voznim parkom, te medicinskom opremom itekako osposobljen u pružanju hitne medicinske pomoći i dobro uhodan u postizanju najbrže medicinske pomoći unutar zlatnog sata, sada je spreman i na nove izazove koje HEMS donosi, a što će dodatno pomoći u zbrinjavanju najpotrebnijih – napominju iz Zavoda.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Naše bogatstvo

[FOTO] IZVRSNA VIJEST Peteranski bijeli vez „file“ zaštićen kao trajno kulturno nematerijalno dobro

Sjajna vijest dolazi iz Općine Peteranec. Naime, peteranski bijeli vez "file" zaštićen je kao trajno kulturno nematerijalno dobro. Peteranski bijeli...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×