zbog mraza

Kešer od župana traži proglašenje prirodne nepogode na Kalniku, Koren: Procedura je poznata i jasna

Općinsko povjerenstvo za procjenu šteta od prirodnih nepogoda utvrdilo je da će urod biti umanjen u vinogradarstvu najmanje 30%, dok kod nekih vrsta u voćnjacima i do 80%, navodi u dopisu.

13:21h
0
koren kešer
Darko Koren i Mladen Kešer

Načelnik Općine Kalnik Mladen Kešer, predsjednik županijskog SDP-a i kandidat za župana na svibanjskim lokalnim izborima, uputio je jučer na adresu aktualnog župana Darka Korena prijedlog za proglašenje prirodne nepogode od mraza na području Općine Kalnik.

Povodom tome je bio mraz praćenog snijegom i snažnim sjevernim vjetrom u prošlom tjednu od utorka do petka, 06. do 09. travnja te 13. i 14. travnja čija je posljedica smrzavanje, oštećenje i očekivano značajno umanjenje ovogodišnjeg uroda u voćnjacima, vinogradima te na pojedinim povrtlarskim kulturama.

Kešer traži proglašenje za sva naselja na području Općine Kalnik, odnosno cijelo područje Općine Kalnik.

Kako je naveo u dopisu Općinsko povjerenstvo za procjenu šteta od prirodnih nepogoda  utvrdilo je da će urod biti umanjen u vinogradarstvu najmanje 30%, dok kod nekih vrsta u voćnjacima i do 80%, te je stoga ispunjen uvjet za proglašenje prirodne nepogode.

Da zatraže proglašenje prirodne nepogode pozvao je sve kolegice i kolege općinske načelnike jer su mraz i hladnoća uništili voćnjake.

Za komentar Kešerovog prijedloga zatražili smo župana Darka Korena. Iz Županije su nam odgovorili da je prilikom proglašenja prirodne nepogode poznata i jasna procedura, a kada se to provede, župan će ju i proglasiti na određenom području.