Šket ipak ne odlazi iz Sloge

11:48h
0
090814-sket2-m

Iako je na posljednjoj konferenciji za novinare najavio ostavku na funkciju člana Uprave Sloge obuća zbog sukoga sa sindikalistima, Darko Šket ne odlazi. Najnoviju odluku je obznanio danas te pojasnio da je ona posljedica razgovora s radnicima i članovima Nadzornog odbora Sloge:

– Radnici su potpisima podržali moj rad i zatražili da ostanem, isto su učinili članovi NO-a i zato neću dati ostavku. Svjesni su da se 15 godina lošeg poslovanja ne može ispraviti za dvije godine, koliko sam u tvrtki, i zato su zatražili da se predomislim i ostanem.

Šket je naglasio da će nastaviti s provođenjem plana restrukturiranja Sloge i suradnjom sa sindikalistima s kojima je do nedavno imao zajednički jezik.

090814-sket-m– Dvije godine smo odlično surađivali, znali su za svaki moj potez i odobravali ga, no kad se u priču uplela predsjednica Sindikata obućara Svjetlana Šokčević došlo je do razilaženja u stajalištima. Iskoristili su moju preopterećenost spašavanjem Sloge, «torpedirali» me na konferenciji za novinare i zato sam odlučio podnijeti ostavku, no to je bio trenutak slabosti koji se neće ponoviti – rekao je Šket i izdvojio da sindikalisti ne trebaju biti nezadovoljni njegovom odlukom da u tvrtki i dalje ostanu raditi njezini bivši direktori:

– Gospođu Petrovčić i gospodina Henezija sam ostavio u tvrtki zato jer nemam ljude koji bi ih kvalitetno zamijenili, ali i zato jer nemam razloga maknuti ih.

Šket je izdvojio da je zbog izjava članova obućarskog Sindikata i njihovih predstavnika u Slogi, koje su za cilj imale «destabilizirati sve napore koji su usmjereni samo i jedino u osiguranje kontinuiteta poslovanja nakon otvaranja stečajnog postupka» novinarima poslao e- mail u kojem je naveo da Sloga loše posluje već 15 godina i da se posljedice osjećaju ovih dana. Također, odbacio je optužbe Svjetlane Šokčević da prima nezakonito visoku plaču, naglasivši da je nemoguće da ona kao predsjednica Sindikata ne zna za Odluku Vlade RH od srpnja ove godine o osobnim dohocima članova uprave. Po njoj se društva u pretežito državnom vlasništvu obvezuju da neto dohoci članova uprava ne smiju biti veći od 3,2 prosječne mjesečne isplaćene plaće po zaposlenom «u pravnim osobama u RH za mjesec travanj». Taj je iznos 5.295 kuna, što je pomnoženo s tri manje od 16.500 kuna koliko on dobiva još od kolovoza prošle godine. Šket zamjera Svjetlani Šokčević i to što je rekla da je prosjećna plača u Slogi 2100 kuna, a u stvari je 2800 kuna.

Konačno, uski interes sindikalnog vodstva, koje u pozadini ovih “akcija”zapravo samo žele osigurati svoje pozicije i članarinu potpuno mi je neshvatljiv (osim ako iza svega toga nekom i odgavara da se poslovanje prekine iz nekih drugih razloga), jer direktno ugrožava mogućnost da se sve dobro što je učinjeno prekine i da, u inače kriznom vremenu, i bez stečaja i takvih njihovih aktivnosti, treba učiniti još mnogo da se proces stabiliziranja poslovanja Sloge provede, a i da ozbiljni dosadašnji i novi poslovni partneri koji su u posljednje vrijeme ukazali puno povjerenje, ostanu u poslovnom odnosu u takvoj atmosferi – prenosimo iz e-maila.

Obućarskoj industriji nema pomoći ako se u njezino spašavanje ne uključe i sve razine politike, nastavio je Šket, te ako tvrtka ne počne više raditi za MUP, vojsku i druge državne tvrtke i institucije. Također, aku ju kao većinski vlasnik želi spasiti država mora podržati izvoznu orijentaciju Sloge i plasman robe na domaćem tržištu kroz prodajnu mrežu Borova te podržati plan restrukturiranja rada.