16.9 C
Koprivnica
Subota, 25. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Traži se novi ravnatelj

Koja je budućnost Pučkog otvorenog učilišta u Križevcima?
K

Ne propustite

Raspisan je natječaj za imenovanje novog ravnatelja/ice Pučkog otvorenog učilišta Križevci. POU trenutno funkcionira s vršiteljicom dužnosti Melitom Habdijom.

Na zadnjoj sjednici kolegija gradonačelnika prihvaćen je izvještaj o radu ustanova među kojima se nalazi i POU Križevci. U izvještaju Pučkog otvorenog učilišta kojeg potpisuje ravnateljica Melita Habdija pojavljuje se problem funkcioniranja učilišta i dvorana kojima raspolaže. Od veljače 2016. godine Učilište je ostalo bez vježbenika koji je pomagao u tehničkoj podršci u dvoranama. Dvorane Hrvatskog doma veličine 900mzahtijevaju stručnu i tehnički osposobljenu osobu. Ne mogu se programi realizirati sami od sebe, a možda i mogu jer ipak su Križevci poznati kao Grad vršitelja dužnosti.

Takvu osobu vrlo je teško stvoriti u kratkom vremenu, nekoga tko bi mogao kvalitetno ozvučiti prostor, namjestiti svjetla, osigurati sve uvjete za produkciju događanja u dvorani, a istovremeno biti i domar, poznavati sustav grijanja, biti upoznat s najmanjim sitnicima unutar ove ogromne građevine. Nema niti novaca za zapošljavanje takve osobe. Legendarnog domara i dobre duše prostora Marcela Kovačića više nema iako je i on bio višak, naime POU je do prije par godina zapošljavao pet osoba, ali morali su smanjiti broj zaposlenih na troje s obzirom da je gradska blagajna odlučila zavrnuti pipu. Pitanje je samo da li bi grad Križevci trebali uložiti svoja vlastita sredstva u obnovu ili natjerati ravnateljicu da izvuče najbolje od sebe i kroz projektne aplikacije i razne natječaje pokuša doprijeti do svježe love od drugih nacionalnih ili EU donatora.

Ravnateljica u svom izvještaju spominje i kako je veliku dvoranu Hrvatskog doma potrebno obnoviti i renovirati, kako treba nabaviti novu audio i video opremu s obzirom da sadašnje stanje jedva ispunjava najosnovnije potrebe korisnika. I to je gola istina, ogromna zgrada Hrvatskog doma u kojoj se nalazi Glazbena škola Alberta Štrige, a prije seljenja i Gradska knjižica Franjo Marković relikt je nekim prošlim vremena što se tiče funkcionalnosti.

Podignuta 1914. godine, ona je nositelj stare gradske jezgre svojom pojavom, veličinom, povijesnim, turističkim i kulturnim značajem. Funkcionalno, najveći je problem velika dvorana koja trenutno može poslužiti samo za obilježavanje većih svečanosti uz gorki pogled na žbuku koja otpada sa zidova, enormne troškove grijanja i opremu koja je zapela u socijalizmu. Treba prihvatiti činjenicu kako ta dvorana nikada neće donositi nek veći profit svojim iznajmljivanjem, kako se u njoj nikada neće moći odvijati velik broj programa na komercijalnoj djelatnosti.

Ona je stup gradskih svečanosti, školskih priredbi, o njoj se mora voditi proračunska briga jer srušiti se ne može. Druga opcija je natjerati one koji upravljaju njome da pronađu rješenje. POU je pokrenulo, a grad Križevci u proračunu sa 100 tisuća kuna podržali program Križevačke kazališne amaterske scene. I to je dobar smjer u stvaranju novih kreativnih modela koji bi mogli potencirati što skorije rješenje problema.

POU je gradska ustanova za kulturu i obrazovanje, živi na gradskom proračunu od pola milijuna kuna, ima tri zaposlene osobe, ravnateljicu i čistačicu te računovođu koju dijele s Gradskim muzejom. Koja je uopće budućnost te ustanove? Mnoštvo je primjera diljem Hrvatske kako su udruge i privatni poduzetnici nadomjestili stari glomazni sustav tradicionalnog shvaćanja organiziranja programa iz kulture, umjetnosti i obrazovanja, a sve to trebalo bi se financirati iz jedne pipe bez obzira na rezultate? Prošla su to vremena, ustanove se moderniziraju, preuzimaju novu ulogu u društvu i inovativnim modelima pokušavaju doprijeti do korisnika, financija i svoje ulogu u društvenom angažmanu.

Imaju li Križevci viziju što raditi s velikom dvoranom Hrvatskog doma, kako osposobiti POU da kvalitetno njome upravlja, koja je uopće budućnost cijele ustanove? Možda nakon imenovanja novog ravnateljica/ice, koji bi trebali podastrijeti Program razvoja Učilišta za mandatno razdobje sa iskazanim mjerljivim indikatorima provedbe programa i ciljane skupine, zapušu neki novi vjetrovi…

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Znanstvena fantastika

Od srpnja ogromne promjene za vozače, ako vaše vozilo to nema – nećete ga moći voziti i registrirati!

Mnogi ne znaju, no ima onih vlasnika vozila koji u svojim novijim automobilima imaju integrirani "Intelligent Speed Assistance (ISA)",...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti

×