KOLUMNA: Crtice iz povijesti // Šetnja starom Koprivnicom (3.)

23:00h
0
autor-petric

U stari, srednjovjekovni i renesansni, dio grada najbolje je ući kroz prostor nekadašnjih gradskih vratiju. S desne strane (prema gradskom parku) je važno istaknuti prisustvo barokne skulpture Sv. Ivana Nepomuka iz 1747. godine (koju je dao podignuti jedan od koprivničkih generala). Preko puta nje (s lijeve stane) nalazi se ulaz u GRADSKU TRŽNICU – trbuh grada.

Na spoju Frankopanske ulice i ulice Đure Estera (nazvanoj po znamenitom hrvatskom komediografu i učitelju, rođenom u Koprivnici) nalazi se GENERALSKA LJEKARNA. Na mjestu ove zgrade se nalazila generalska ljekarna osnovana u vrijeme kada je Koprivnica po drugi puta bila središte Varaždinskog generalata (od 1731. do 1765. godine). Tu se 1867. godine spominje ljekarna zvana “K Crnom Orlu” Današnja zgrada je izgrađena krajem 19. odnosno početkom 20. stoljeću. Uz ljekarnu je u nastavku GRAĐANSKA PALAČA. Po nacrtima arhitekta Đure Carneluttija je oko 1900. godine izgrađena ova kuća te predstavlja najljepše i najveće koprivničke historicističke palače. To je stambena jednokatnica s bogato plastificiranom fasadom, osobito oko prozora i s bogato ukrašenim ulaznim vratima.

Preko puta je ŽUPNA CRKVA SV. NIKOLE. Na ovom je mjestu vjerojatno bila prva koprivnička župna crkva Sv. Nikole izgrađena u 13. stoljeću. Ta je crkva krajem 13. stoljeća predana na upravu Franjevcima. Oni su na ovom mjestu u 14. stoljeću izgradili novu crkvu Sv. Marije i samostan, dok je nova župna crkva Sv. Nikole izgrađena izvan središta grada, na mjestu gdje su kasnije bili bedemi koprivničke utvrde. Franjevci su Koprivnicu napustili prije 1548. godine. Na ostacima nekadašnje Franjevačke crkve izgrađena je prije 1657. godine nova župna crkva Sv. Nikole. Ta je crkva bila oštećena u potresu 1880. godine. Crkva Sv. Nikole je obnovljena i temeljito pregrađena 1892. godine kada dobiva današnji oblik i inventar. Na crkvi se danas nalaze spomen ploče znamenitih Koprivničanaca – osnivača prve hrvatske pravne škole, saborskog zastupnika i kanonika Baltazara Dvorničića Napulya, biskupa u Agri (Indija) Angelika Bedenika te župnika Stjepana Pavunića. Uz crkvu je sredinom 17. stoljeća bio sagrađen ŽUPNI DVOR koji je današnji izgled dobio 1779. godine. Na zidu župnog dvora se nalazi nadgrobni spomenik (ploča) sinu koprivničkog zapovjednika iz 1608. godine. To je najstariji sačuvani spomenik djetetu u kontinentalnoj Hrvatskoj.

čitam...