11.2 C
Koprivnica
Subota, 18. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

KOLUMNA: Crtice iz povijesti // Šetnja starom Koprivnicom (6.)
K

Ne propustite

Na Trgu bana Josipa Jelačića gdje vrijedi istaknuti ZGRADU KOPRIVNIČKIH VISOKIH ŠKOLA, te još nekoliko građanskih i trgovačko-obrtničkih zgrada građenih u 19. i 20. stoljeću.

S Trga bana Josipa Jelačića se uskim prolazom ulazi u Svilarsku ulicu, nazvanu po manufakturama za preradu svile koje su se u njoj nalazile. Najpoznatije zdanje u ovoj ulici je židovska SINAGOGA Židovska općina je oko 1875. godine podignula sinagogu koja je svoje današnje oblike dobila u vrijeme obnove i nadogradnje koja je 1937. godine bila izvedena prema nacrtima zglednog koprivničkog arhitekta Slavka Lővyja. Uz sinagogu je prije postojala i židovska vjerska škola. Koprivnički su Židovi gotovo svi poubijani od strane nacista i ustaša u vrijeme drugog svjetskog rata pa nakon toga sinagoga više ne služi u vjerske svrhe.

Na kraju Svilarske ulice je STAMBENO-OBRTNIČKA GRAĐANSKA KUĆA izgrađena u tzv. staropodravskom stilu (podravskoj inačici srednjoeuropskog Fachwerka). Na širem prostoru ovog objekta se po predaji nalazila kapucinska misija. Današnji objekt je izgrađen krajem 18. stoljeća, a imao je razne namjene od svratišta do ugostiteljskog i stambenog objekta. U Svilarskoj ulici se nalazila stara svilana i zakladna kuća koprivničkog župnika Jurja Igrčića koja se spominje 1740. godine pod nazivom “Villa parva”.

Povratkom na Zrinski trg preporučljivo je razgledati PIVNICU, izvorno izgrađenu kao baroknu trgovačku kuću u najživljem dijelu grada, najvjerojatnije na mjestu nekoliko manjih, ranijih i trošnije građenih trgovačkih objekata, koji su već tijekom 17. stoljeća zauzeli lokacije na važnom putu prema Varaždinu. Kao i arkadni hodnici na katu, tako su i trijemovi prizemnog dijela bili naknadno često zatvarani. Barokne arkade su otvorene dijelo uređenja pivnice 1972. godine sa vrijednim umjetnički oslikanim vitrajima i skladno uređenim intrerijerom. U najnovijoj adaptaciji 1990. godine fasadi je vraćen izvorni tzv. staropodravski oblik. U pivnici je moguće probati mnogobrojna tradicionalna podravska jela i pića što je jedinstveni doživljaj za svakog gurmana.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Digitalno doba

FOTO/VIDEO Najbolje fotografije Ivana Brkića kroz 20 godina karijere privukle brojne znatiželjnike u Galeriju

Izložba fotografija Ivana Brkića, poznatog koprivničkog fotografa, otvorena je u Galeriji Koprivnica. Djelić njegova opusa, koji broji više od 700...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti

×