20.7 C
Koprivnica
Subota, 25. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
velika investicija

Komunalac na zgradu bazena Cerine postavio solarnu elektranu, očekuje se ušteda od 150 tisuća kuna godišnje
K

Investicija ima vrijednost oko 750 tisuća kuna, a povrat se očekuje za manje od pet godina.

Ne propustite

Na koprivničkim bazenima Cerine, danas je predstavljena velika investicija Komunalca u obnovljive izvore energije.

– Riječ je o sunčanoj fotonaponskoj elektrani, odnosno 765 solarnih panela sa 60 ćelija, postavljenih na krovu zgrade. Godišnje će proizvesti oko 180 tisuća kilovata električne energije. Investicija ima vrijednost oko 750 tisuća kuna, a povrat se očekuje za manje od pet godina – objasnila je Nataša Tetec, predsjednica uprave Komunalca.

Godišnje se očekuje ušteda od minimalno 150 tisuća kuna, ovisno o broju sunčanih dana. Ukupan trošak električne energije za ovaj objekt je oko 700 tisuća kuna godišnje.

Gradonačelnik Mišel Jakšić je osim solarnih elektrana predstavio i ostale zelene projekte koji se provode u gradu.

–  Komunalac je danas nakon restrukturiranja, prilagodbe određenim uvjetima, stabilna i snažna firma s finim financijskim potencijalom i potencijalom za razvoj poslovanja. Najvažnije je da restrukturiranje nije bilo zamišljeno da zaustavimo projekte i investicije, nego smo radili u dva smjera. Ono što nas čeka govori o novoj redizarniranoj orijentaciji Komunalca koja teži prema održivosti, zelenoj energiji. Evo Hrvoje Petrić je jučer predložio da se kandidiramo za zelenu prijestolnicu i ovo što radimo vodi u tom smjeru – rekao je Jakšić.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Dodao je kako je Komunalac u top pet poduzeća u razvrstavanju otpada.

– Otvorili smo novo reciklažno dvorište, spremna je građevinska dozvola za kompostište, aplicirali smo na natječaj za nove kamione, vodimo razgovore da vidimo možemo li naći smisao i svrhu projekta klasične sortirnice. Prezentiramo danas novu solarnu elektranu, a tu su i eko vrtovi te se zajedno s voditeljem Ivanom Funtekom, Komunalcem  i naravno građanima spremamo u novi projekt eko vrtova na parcelama oko bazena – najavio je gradonačelnik.

– Projekt solarne elektrane pokazuje da smo spremni raditi inovativne i nove stvari na održiv način, siguran sam da će se odraziti i financijski jer svi znamo da su bazeni i dvorane društveni nadstandard koji puno znači našim mališanima, sportašima i rekreativcima, no teško je očekivati plus – rekao je Jakšić.

Zaključio je kako je ovaj projekt jako dobra prezentacija i promocija te da se ta priča može širiti i na druge objekte.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

 

 

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Maturalna večer

FOTO/VIDEO Maturanti u glamuroznim svečanim haljinama i odijelima pripremili se za svoju večer, pogledajte tu ljepotu

Još jučer su "norili", a danas su križevački maturanti u prekrasnim haljinama i odijelima dočekali svoju maturalnu večer. Maturanti križevačke...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×