Kontinuiranim provođenjem terapija na konju Udruga Osmijeh postala jedna od vodećih organizacija koja kontinuirano provodi terapijski program jahanja

Terapijama na konju potaknut je rad neurološkog i lokomotornog sustava, ojačana je skeletna muskulatura i poboljšane su kretnje ruku, nogu, držanje glave te je ojačan trup i držanje tijela.

10:40h
0
Foto: Matija Gudlin

U Udruzi za terapijsko jahanje Osmijeh završena je evaluacija projekta Terapijskim jahanjem do osmijeha djece koji se provodio u 2017. godini. Provedbu projekta vrednovali su stručnjaci, djeca i roditelji te volonteri.

U 2017. godini u projektu je sudjelovalo 21 dijete s teškoćama u razvoju/osoba s invaliditetom i 13 volontera.

Projekt je financiran od humanitarnih akcija, donacija građana i pravnih osoba te odobrenim sredstvima putem natječaja za udruge od Grada Koprivnice. Nezaobilazna podrška projektu i Osmijehu je i Udruga volontera Podravke – PULS koja je kupila konja za terapijsko jahanje i kao partnerska udruga sudjelovala u provedbi projekta u 2017. godini.

– Od kada sam se pridružila volonterima prije 2 godine, nisam ni slutila da će mi osmijeh djece i ljubaznost ostalih volontera toliko uljepšati život – rekla je volonterka Alana

 

Terapijama na konju potaknut je rad neurološkog i lokomotornog sustava, ojačana je skeletna muskulatura i poboljšane su kretnje ruku, nogu, držanje glave te je ojačan trup i držanje tijela. Pojedina djeca na početku projekta nisu bila samostalna na konju radi svojih poteškoća u razvoju dok su po završetku projekta u 2017. godini sva djeca bila osposobljena sjediti sama u sedlu i uz voditelja i postrane pomagače šetati na konju.

– S obzirom da Luka odbija bilo kakav oblik terapije, terapijsko jahanje mu je odlično, jako je sretan i zadovoljan i samim time puno bolje surađuje. Kratak je rok njegovog jahanja, ali ima pomaka jer je krenuo samostalno jahati. S obzirom na dijagnozu, svjesni smo da treba puno više vremena proći za dodatne pomake, stoga se veselimo daljnjoj suradnji – izjavila je mama Jelena.

 

Kontinuiranim radom:

  1. povećala se razina kvalitete života i cjelokupnog psihofizičkog stanja djece s teškoćama u razvoju iosoba s invaliditetom, aktivirajući niz pozitivnih učinaka (fizičkih, psiholoških, socijalnih i edukativnih).
  2. unaprijedila se dobra praksa volontiranja.
  3. provedeno je više od 400 terapija i odrađeno više od 500 volonterskih sati.

Zbog velike potražnje za ovim vidom terapija i liste čekanja koja je otvorena na samom početku projekta i na kojoj se trenutno nalazi devetero potencijalnih korisnika, Udruga u budućnosti predviđa kupnju još jednog konja terapeuta, a čime bi se uključilo novih 20-ero djece s teškoćama/ osoba s invaliditetom u program terapijskog jahanja.

– Preporuke stručnjaka i rezultati terapije pomoću konja u 2017. godini, odnosno poboljšanje psihofizičkog stanja djece, ali i osobno zadovoljstvo djece i roditelja, potaknuli su nas da projekt  „Terapijskim jahanjem do osmijeha djece“ nastavimo i u 2018. godini – poručili su iz Udruge.

čitam...