Ovo nije film o Ivici Todoriću

Kontroverzni dokumentarac Gazda prikazuje se sutra na Culture Shock Festivalu

17:31h
0
gazda
Franjo Tuđman i Ivica Todorić // FOTO: https://www.facebook.com/gazdafilm

Dokumentarni film Gazda eksluzivno će se prikazivati u Križevcima na otvaranju 13. Culture Shock Festivala.

Projekcija Gazde održat će se u četvrtak 2. ožujka s početkom u 20 sati u Klubu kulture, a ulazak je besplatan. Film je pogledalo više od 12 tisuća ljudi iako nije bio prikazivan u službenoj kino distribuciji velikih kinoprikazivača poput Cinestara, već je svoje kanale kojima je dospio do šire publike pronašao kroz nezavisna kina.

Dokumentarac traje 80 minuta, a na projekciju stižu i gosti, redatelj Darko Juričan i Saša Paparella, autor istraživačkog članka Državni prijatelj br. 1 koji je bio povod za snimanje filma.

Oko Gazde se digla velika prašina s obzirom da film govori o hrvatskoj privatizaciji, korporacijama i tranziciji, a autori vole naglasiti kako to nije film o Ivici Todoriću.

S druge strane, sadržaj dokumentarca govori o Ljudevitu Juričanu koji je 40 godina radio u Konzumu te je bio vršnjak sa svojim dugogodišnjim poslodavcem Ivicom Todorićem, naime, rođeni su u razmaku od svega 11 dana. Srednju školu obojica su završili na Kennedyjevom trg u Zagrebu stoga je redatelj Dario Juričan želio napraviti intervju s Ivicom Todorićem, poslodavcem svoga oca. Ivica se nije odazvao pozivup pa je redatelju filma preostalo samostalno pokazati kako se postaje gazda u Hrvatskoj.