MEĐUNARODNI TURNIR

ZLATNI PIJETAO Koprivnica će ponovno biti centar europskog hrvanja, Blažeković: Turnir je dobra provjera klupskog napretka

Službeni dio turnira započinje u petak, 1. ožujka, u 18.30 sati, vaganjem inozemnih natjecatelja.

13:00h
0
Zlatni pijetao
Zlatni pijetao 2018. // Foto: Ivan Brkić

Koprivnica će ponovno biti domaćin jednog od najvećih hrvačkih turnira ovoga dijela Europe. Riječ je o Zlatnom pijetlu, 16. međunarodnom turniru u hrvanju grčko-rimskim i slobodnim načinom koji će se održati u subotu, 2. ožujka, u dvorani Gimnazije Frana Galovića, pod organizacijom Hrvačkog kluba Podravka.


– Kao i ranijih godina, važno je okupljanje najboljih pojedinaca Hrvatske i susjednih zemalja. Ujedno ćemo provjeriti znanje preneseno na klince koji redovito treniraju te odraditi prilagodbu za najvažnija natjecanja – započinje tajnik kluba Vedran Blažeković.

K tome, očita je promocija grada s obzirom na to da su na turnir pozvane natjecateljice i natjecatelji iz klubova 11 europskih zemalja, među kojima su, primjerice, Grčka, Češka, Slovačka, Italija, Poljska ili Belgija.

– Turnir je prepoznat kao kvalitetan i samim time smatram kako dostojno prezentiramo Koprivnicu, Županiju, ali i hrvatsko hrvanje – kaže Blažeković, nastavljajući.

– Uvijek imamo od 300 do 500 natjecatelja. Klubovi izvana rado se odazivaju na naše pozive. Naravno, financijski nismo u mogućnosti primiti apsolutno sve zainteresirane. Stoga pozivamo klubove koji nama vraćaju domaćinstvo. Jedan je to od razloga zašto organiziramo turnir. Dolaze nam prijateljski klubovi, a mi jednako tako odlazimo k njima – pojašnjava Blažeković.

Natjecanje je organizirano za uzraste mlađih i starijih djevojčica te mlađih i starijih dječaka, a svoje vještine prezentirat će i djevojčice i dječaci početnici, s time da neće imati međunarodni karakter, već će sudjelovati samo oni s područja Hrvatske. Nadalje, djevojčice će biti raspoređene u tri dobne kategorije i ukupno 12 težinskih, dok će se dječake podijeliti u tri dobne i 34 težinske kategorije. Cjelokupno natjecanje odvijat će se sukladno pravilima Svjetske hrvačke federacije (UWW).

– Financijski i organizacijski je teško svake godine održati natjecanje ovakvoga tipa. Jednostavno, to nam je dobra provjera klupskog napretka. Primorani smo držati kvalitetu i kvantitetu. Uspijevamo pomoću velikih sponzora koji su prepoznali naš rad – tvrdi Blažeković.

Najuspješniji po kategorijama primit će medalje, a pehar, odnosno nagrada Trofej Inducta ++ otići će u ruke onoga tko prikaže najatraktivnije hrvanje. Tradicionalno, najuspješniji Podravkin hrvač primit će bicikl jednoga od sponzora.

– Ovogodišnji Zlatni pijetao neće biti osobito drugačiji od prijašnjih. Osim u smislu intenzivnijeg rada s djevojčicama. Bit će veći broj uzrasnih i težinskih kategorija. S vremenom ćemo ubaciti i međunarodni karakter – najavljuje Blažeković.

Službeni dio turnira započinje u petak, 1. ožujka, u 18.30 sati, vaganjem inozemnih natjecatelja. Hrvatski predstavnici će, pak, na vagu stati dan poslije, od 7 do 9.30 sati. Kvalifikacijske borbe uslijedit će u 10 sati, a ceremonija svečanog otvorenja s prigodnim programom i defileom svih klubova učesnika bit će u 14 sati. Prema procjenama organizatora, borbe kroz repasaž i borbe za treća mjesta nastupit će oko 15.30 sati, a finalne i svečanost proglašenja pobjednika sat vremena kasnije. Valja napomenuti kako je okvirni plan izmjenjiv zbog još nepoznatog konačnog broja natjecatelja koji će se odazvati, no sa sigurnošću poručuju da će otvorenje biti kada je i predviđeno.

– Kao i svake godine očekujemo ekipno prvo mjesto, što je realno zbog najvećeg broja natjecatelja i bodovanja ukupnog plasmana u koje ulaze sve uzrasne kategorije, kao i kategorije po kilažama. Mislim da u tome neće biti problema. Također, očekujemo nastupe 30-ak klubova Hrvatske i inozemstva i od 300 do 450 natjecateljica i natjecatelja – zaključuje Blažeković.

Program:

1. 3. 2019.
18.30-20.30  – Službeno vaganje (hotel Podravina)

2. 3. 2019.
07.00-09.30  – Službeno vaganje (dvorana Gimnazije Fran Galović)
10.00-14.00 – Kvalifikacijske borbe
14.00-14.30 – Svečano otvorenje turnira
14.30-15.30 – Borbe četvrtfinala i polufinala
15.30-16.00 – Repasaž borbe i borbe za treća mjestea
16.00-17.00 – Finalne borbe i svečanost proglašenja pobjednika po kategorijama

čitam...