U korak s vremenom

Koprivnica dobila prve stručno osposobljene pogrebnike

15:17h
0
Koprivničko gradsko groblje // foto: Mario Kos
Koprivničko gradsko groblje // foto: Mario Kos

Riječ je o Josipi Loinjak i Zvjezdanu Draganiću. Oboje su radnici koprivničkog Komunalca.

Josipa Loinjak i Zvjezdan Draganić prvi su koprivnički licencirani pogrebnici.

Njih dvoje radnici su koprivničkog Komunalca. J. Loinjak je poslovođa pogrebnih usluga, a Draganić je poslovođa održavanja groblja.

Ispit o stručnoj osposobljenosti za zanimanje pogrebnik, kojeg je provela Hrvatska obrtnička komora, položili su u Zagrebu. To je bilo prvi put da se i polagao ispit za pogrebnika, a sve prema novom zakonu o pogrebničkoj djelatnosti koji je stupio na snagu prošle godine.

Zakonom je, naime, propisana obveza imenovanja pogrebnika te uvjeti i stručna osposobljenost koju mora zadovoljiti pogrebnik za obavljanje pogrebničkih djelatnosti.

“U ožujku 2015. godine Komunalac je uveo normu EN 15017 za upravljanje pogrebnim uslugama i grobljanskim poslovima čime je uz komunalno poduzeće Kozala iz Rijeke postao jedan od dva komunalna društva u Hrvatskoj s ovom normom”, istaknuli su iz koprivničkog komunalnog poduzeća.

Dodali su kako su uvođenjem ove norme i stjecanjem certifikata za zanimanje pogrebnik zadržali visoke standarde u pogrebnoj djelatnosti i uskladili svoje poslovanje sa zakonskim propisima i EU standardima.