u muzeju grada

Koprivnica dom 5. Festivalu izvedbenih umjetnosti i kazališta – FIUK

Performans će na ovogodišnjem FIUK-u održati i Kristina Marić, ovogodišnja finalistica za Nagradu Radoslav Putar Instituta za suvremenu umjetnost (jedan od finalista je bio i Gildo Bavčević koji je već gostovao na FIUK-u).

11:41h
0
Performansi, predstave, koncerti // Foto: FIUK

Od 6. do 8. rujna u Koprivnici će se održati 5. Festival izvedbenih umjetnosti i kazališta – FIUK, festival kazališta, performansa i glazbe. Izvedbe će se odvijati u Muzeju grada Koprivnice, sinagogi, Kulturno kreativnom centru Pixel i Multimedijalnom centru Kugla, a bave se akutalnim društvenim, kulturnim i političkim zbivanjima.

Festival je 2014. pokrenula udruga Mamuze s ciljem da posjetiteljima prezentira suvremena i angažirana ostvarenja iz područja izvedbenih umjetnosti i željom da FIUK bude platforma za umrežavanje i istraživanje umjetničkih formi, ali i eksperiment postavljanja javnih prostora u službu umjetnosti. S takvim konceptom, FIUK okuplja mlade i nezavisne umjetnike, amaterska kazališta, organizacije nezavisne kulture i udruge koje se bave promicanjem izvedbenih umjetnosti u programskom dijelu festivala, te dizajnere, fotografe, glumce (amatere), kustose i brojne volontere u organizacijskom timu, a targetira publiku svih generacija i profila, ipak – s naglaskom na mlađe generacije i njima prilagođen sadržaj.

Festival će ove godine započeti u sinagogi, gdje će Mario Matoković predstaviti site-specific instalaciju „We all had a dream“, a koja, kao djelomična parafraza M.L. Kinga, prenesena u današnjicu progovara o snovima o državi, zajdnici i boljitku. Tin Dožić predstavit će se isti dan u muzeju zvučnom izvedbom „Nekoliko krajolika i strojeva“ koja tematizira sukob prirode i tehnologije. U petak će svoju novu knjigu „Topoi umjetnosti performansa: lokalna vizura“ predstaviti Suzana Marjanić, najvažnija istraživačica, kroničarka i promotorica umjetničke prakse performansa u Hrvatskoj, i to u društvu domaćeg povjesničara umjetnosti Marijana Špoljara i urednika knjige Marka Goluba. Prije predstavljanja knjige, performans o preispitivanju vlastitog identiteta „Transition/Emotion“ će održati Marin Renić iz Splita.

Performans će na ovogodišnjem FIUK-u održati i Kristina Marić, ovogodišnja finalistica za Nagradu Radoslav Putar Instituta za suvremenu umjetnost (jedan od finalista je bio i Gildo Bavčević koji je već gostovao na FIUK-u). Satirična predstava „Otirač“ Ive Krešića bavi se negativnim društvenim anomalijama čiji utjecaj nas svakodnevno guši kroz dnevno-političke i medijske pritiske, dok ćemo za kraj festivala gledati glazbeno-poetski igrokaz „Marko Marulić: Protiv današnjeg doba“ (Zoran Kelava i Igor Paro). Organizatori FIUK-a i pri odabiru bendova inzistiraju na nekonvencionalnoj struji, pa će ove godine ugostiti bendove Trobecove krušne peći, Žen, Magickal Wow Band i Igralom, a afteri se tradicionalno održavaju u Pixelu gdje će nas zabavljati DJ Ryan (četvrtak), DJ Mad Postman (petak) i DJ Grob&Sky.

Festival sufinancira Grad Koprivnica te je ulaz na sve izvedbe besplatan, a detaljan program dostupan je na web stranici www.fiuk.com.hr, te na facebook stranicama festivala.

ČETVRTAK 6. rujna
Mario Matoković: We all had a dream (site-specific instalacija)
20:00h Sinagoga

Tin Dožić: Nekoliko krajolika i strojeva (zvučna izvedba)
22:00h Muzej grada koprivnice

DJ Ryan (afterparty)
23:00 KKC Pixel

PETAK 7. rujna
Marin Renić: Transition/Emotion (performans)
19:00h KKC Pixel

Suzana Marjanić, Marko Golub, Marijan Špoljar: Topoi umjetnosti performansa – lokalna vizura (predstavljanje knjige)
19:30h KKC Pixel

Ivo Krešić: Otirač (predstava)
21:00h Muzej grada Koprivnice

Trobecove krušne peći (koncert)
22:30h Sinagoga

DJ Mad Postman (afterparty)
00:00h KKC Pixel

SUBOTA 8. rujna
Kristina Marić: Tragovi (performans)
19:00h Sinagoga

Igor Paro i Zoran Kelava: Marko Marulić – Protiv današnjeg doba (poetsko-glazbeni igrokaz)
21:00h Muzej Grada Koprivnice

Magickal Wow Band, Žen, Igralom (koncerti)
22:00h MMC Kugla

DJ Grob&Sky (afterparty)
01:00h KKC Pixel

čitam...