19.9 C
Koprivnica
Subota, 18. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
glasne priče

Koprivnica i Đurđevac prema Slavoniji, Križevci Zagrebu? Šuška se da će županiju podijeliti u dvije izborne jedinice, SDP-ov kandidat za župana kritizira aktualnog
K

Nadamo se da to nije zato što je SDP najjača politička opcija u našoj županiji koja dobiva sve izbore pa bi bilo dobro to malo razdijeliti, a  sve u svrhu boljeg rezultata HDZ-a i većeg broja mandata u saboru, kaže Golubić

Ne propustite

Početkom veljače ukinuti je Zakon o izbornim jedinicama. Riječ je o zakonu na koji se ukazivalo da nije dobar te da glas ne vrijedi jednako u svim dijelovima države. Ovih dana, pak, može se čuti da se počelo raspravljati o novom zakonu te da je HDZ okupio radnu skupinu, ali nitko ne zna u kojem smjeru rasprava ide. U utorak su se okupili predstavnici 10 oporbenih klubova kako bi raspravljali o novom zakonu, međutim, nije se pojavio nitko iz vladajućih što su oni oštro osudili.

Danas je, pak, Županijski ogranak SDP-a Koprivničko-križevačke županije sazvao konferenciju za medije na kojoj se govorilo o prijenosu osnivačkih prava županijskih bolnica na državu, o čemu smo već pisali te o izmjeni zakona o izbornim jedinicama.

Kritike na račun vladajućih upućene su zato što nitko ne zna što se događa po tom pitanju kao ni u kojem smjeru ide rasprava.

Predsjednik županijskog SDP-a Tomislav Golubić je istaknuo da građani imaju pravo znati što se događa po pitanju novog zakona, osobito zato što su se pročule glasine da bi se neke županije podijelile u dvije izborne jedinice, među njima je i Koprivničko-križevačka županija.

Foto: Ivan Balija
Tomislav Golubić kaže da prodaja kreće uskoro // Foto: Ivan Balija

– Postavljamo pitanje koji je razlog tome, a to možemo samo nagađati pošto mišljenje Korena i županijskog HDZ-a nemamo niti smo imali prilike čuti. Smatramo da podjela županije na dvije izborne jedinice nije dobra. Nadamo se da to nije zato što je SDP najjača politička opcija u našoj županiji koja dobiva sve izbore pa bi bilo dobro to malo razdijeliti, a  sve u svrhu boljeg rezultata HDZ-a i većeg broja mandata u saboru. Ali to je nešto što je potrebno komunicirati pa koristim ovu konferenciju da postavim pitanja županu Darku Korenu i Darku Soboti kao saborskom zastupniku i predsjedniku županijskog HDZ-a koje je njihovo mišljenje o mogućoj podjeli županije na dvije izborne jedinice – rekao je Golubić.

Pozivaju na javnu raspravu tako da svi politički akteri mogu o tome izraziti mišljenje, da građani budu upoznati u kojem smjeru idu razmišljanja te da se na temelju provedene javne rasprave donesene prijedlog zakona koji će ići u savjetovanje i u proceduru donošenja u saboru.

– To su prevažne stvari da bi se dogovarale i slagale u nekakvim zatvorenim prostorijama s nekolicinom odabranih HDZ-ovaca, prije nego se stave na savjetovanje sa zainteresiranom javnošću. Smatramo da je jako bitno o tome raspravljati i dobiti mišljenja političkih aktera. Poučeni dosadašnjim iskustvom, izgleda da župan Koren i županijski HDZ baš ne uspijevaju doprijeti do vlade i do državnog HDZ-a – poručio je.

Što se tiče same podjele, prema glasinama Koprivnica i Đurđevac potpali bi pod slavonski dio s Osijekom, dok bi Križevci činili cjelinu s dijelom Bjelovarsko-bilogorske županije, Ludbregom i dijelom Zagrebačke županije.

Također spomenimo da postoje različite glasine o broju zastupnika koji se ovim zakonom također može promijeniti. Postojale su i one da bi se broj zastupnika mogao smanjiti, a sada medijima kolaju informacije da bi se broj zastupnika sa sadašnjih 151 mogao povećati na 160, što je maksimalni broj zastupnika koji možemo imati.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Nepravomoćno

PA KAJ JE TO? Pijan na fešti u Društvenom domu razbio čašu od 2 deci, Sud ga kaznio 700 eura?!

Koliko puta ste bili vani s društvom, malo vas je ponijelo pa ste na zvuk omiljene vam pjesme posegli...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×