VELIKI USPJEH

Koprivnica je četvrti hrvatski grad po prikupljanju i razvrstavanju otpada

Koprivnica je na 42,63 posto po prikupljenom i razvrstanom otpadu, dok su ispred nje Prelog sa 65 posto, Krk sa 63 posto i Čakovec s 47 posto.

14:58h
0
Foto: Ivan Balija
Ilustracija // Foto: Ivan Balija

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike objavilo je podatke prema kojima je Koprivnica na visokom četvrtom mjestu gradova po razvrstavanju otpada u Republici Hrvatskoj.

Kako stoji na službenim stranicama grada, Koprivnica je na 42,63 posto po prikupljenom i razvrstanom otpadu, dok su ispred nje Prelog sa 65 posto, Krk sa 63 posto i Čakovec s 47 posto. Napominju kako Koprivnica ima više kućanstava od Preloge što utječe na postotak.

– Ponosni smo na rezultate koje smo ostvarili zajedno u sinergiji s našim građanima. Svi zajedno smo svjesni promjena koje nam donosi budućnost glede pravilnika o razvrstavanju otpada te samo pravovremenom, kvalitetnom pripremom i dobrom razradom plana i programa, možemo ostvariti zacrtane nam ciljeve, u što uopće ne sumnjam. Koprivnica je uvijek bila i bit će među gradovima liderima po ostvarenim rezultatima u mnogobrojnim projektima jer imamo jasno razrađenu strategiju razvoja našeg grada i ljude koji će to ostvariti – izjavio je gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić za službene gradske stranice.

Na drugoj strani ljestvice su, primjerice, Split s 2,4 posto, Rijeka i Zagreb s 10-ak posto ili susjedni Varaždin s 27 posto.

– U cilju nam je umrežavanje s drugim poslovnim subjektima, akademskom zajednicom, investitorima i inovatorima s ciljem poticanja održivog, uključivog i pametnog rasta. Postati lider u prikupljanju i obradi biorazgradivog i građevinskog otpada u Županiji i šire te razviti SMART city concept – objasnila je predsjednica Uprave Komunalca Nataša Tetec.

Dodajmo kako je tijekom proteklih godinu i pol dana povećan broj odvoza biootpada i plastike, zatim odvoza korisnog i mješovitog otpada, a broj zelenih otoka je isti. Također, provode se razne aktivnosti i projekti poput jednoga naziva Otpad pametno odvoji – dobre navike usvoji kojemu je cilj informirati i educirati Koprivničanke i Koprivničance.