Koprivničanka utajila milijun kuna poreza prilikom fiktivne prodaje slika i skulptura

10:56h
0
Ilustracija

Koprivnički policijski službenici, dovršili su kriminalističko istraživanje nad Koprivničankom rođenom 1954. godine, radi sumnje u počinjenje kaznenog djela utaje poreza ili carine.

Sumnja se da je osumnjičena kao direktor trgovačkog društva s koprivničkog područja, u cilju izbjegavanja plaćanja poreza lažno prikazala da je tijekom 2009. godine isplatila većem broju osoba novčani iznos za fiktivnu komisionu prodaju slika, skulptura i suvenira.

Osumnjičena se bavila posredovanjem pri prodaji umjetnina te je od umjetnika uzimala slike, za čiju je prodaju dobila proviziju.

No, za navedene umjetnine je u knjigama lažno prikazala da ih je prodala te da je umjetnicima isplatila novac, koji nije i zaista isplaćen, a s ciljem da izbjegne plaćanje poreza. Osobe čije je slike navodno prodala, ostale su iznenađene tom inforamcijom, jer joj svoje radove nikada nisu dali na prodaju.

Državni proračun je oštećen za 926.043 kuna, na način da je trgovačko društvo propustilo platiti porez na dohodak od kapitala i poseban porez na dohodak.

Zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Utaja poreza ili carine protiv osumnjičene je podneseno posebno izvješće Općinskom državnom odvjetništvu u Koprivnici.