23.5 C
Koprivnica
Utorak, 28. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Koprivnički gimnazijalci izvrsni u ulozi gradskih vijećnika
K

Ne propustite

28-ero koprivničkih gimnazijalaca okušalo se u ulozi gradskih vijećnika. Riječ je o planskoj igri za mlade pod nazivom Lokalna samouprava koju u Gimnaziji „Fran Galović” provode četvrtu godinu za redom, zahvaljujući prvenstveno suradnji s njemačkom Zakladom Friedrich Ebert te s Gradskim vijećem.

Baš poput pravih vijećnika, aktivni su bili i mladi gimnazijalci // foto: Koprivnica.hrVoditeljica projekta profesorica Jasna Kraljić Cmrk rekla nam je što je cilj ovog projekta.

– Želi se učenike upoznati s načinom funkcioniranja gradske uprave, da se što bolje uključe aktivno u politički život svog mjesta, da nauče kako funkcionira lokalna samouprava.

U simuliranju gradskog vijeća gimnazijalcima su pomogli aktivni gradski vijećnici i gradonačelnica. Uz njihovo mentorstvo volja i entuzijazam gimnazijalaca došli su do pravog izražaja, rekla je profesorica Kraljić Cmrk te istakla.

– Pitanja su bila zaista konkretna, ono što se tiče svih nas. I mislim da ako se i prišapnu pravim vijećnicima, da ih mogu dobro iskoristiti.

Recimo i da je koprivnička gimnazija jedna od dviju srednjih škola u Hrvatskoj izabranih ove godine za eksperimentalnu školu za građanski odgoj. Isti status dobile su i četiri osnovne škole, među kojima je i koprivnička „Đuro Ester”, te će ovdašnja iskustva biti primjer drugima u Hrvatskoj.

Izvor: Radio Drava

Prva točka dnevnog reda bila je, kao i obično, «Pitanja i prijedlozi vijećnika» u kojoj su mladi vijećnici, podijeljeni u političke stranke SMS (Stranka mladih savjetodavaca), SRP(Stranka radikalnih promjena), BZPM (Borci za prava mladih) i HIV (Hrvatsko intelektualno vijeće) iznosili svoja pitanja i stavove. Neka od pitanja i prijedloga bili su:

– Kakvi su planovi korištenja prostora bivše vojarne, da li je u planu rješavanje pitanja smještaja studenata te u kojoj fazi je projekt otvaranja rada fakulteta na tom prostoru?
– Kada je u planu završetak obnove koprivničke sinagoge i da li postoji kakva strategija obnove iste?
– Da li je u skorije vrijeme, radi dotrajalosti, u planu obnova Starogradske ulice?
– Predviđa li grad Koprivnica izdvojiti financijska sredstva za obnovu Kuće Malančec te kada bi se mogla očekivati obnova iste?
– Kada se može očekivati «šetnja bez smeća» Crnom gorom te kakvi su planovi gradskih vlasti oko obnove sportskog rekreacijskog centra Crna gora?
– Može li se očekivati rješenje problema sa slabom uličnom rasvjetom na Vinici i da li se razmišlja u uvođenju solarne rasvjete?
– Zašto je ideja o pješačko-rekreativnoj stazi uz potok Koprivnicu tek djelomično realizirana te sama staza nije u potpunosti stavljena u funkciju?
– Postoji li mogućnost izgradnje učeničko-studentskog doma kojim bi se riješio problem prijevoza i boravka učenika i studenata?

Na sva pitanja odgovorila je obnašateljica dužnosti gradonačelnika zamjenica gradonačelnika Vesna Želježnjak, kao na pravoj sjednici Gradskog vijeća.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

pametni izbor

Savjeti za stvaranje modernog i energetski učinkovitog doma

Moderan i ekonomski učinkoviti dom ne samo da je moguće nego je i koristan za okoliš i vaš novčanik....
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×