PROJEKT RASTEMO ČITAJUĆI

Koprivnički knjižničari nastavljaju s poticanjem rane pismenosti i čitanja u ruralnim područjima županije

Provođenjem programa pozitivno se utječe na čitateljske navike, a gledano šire, program pomaže unaprijediti kvalitetu predškolskog obrazovanja djece koja nemaju jednake uvjete kao djeca iz urbanih sredina.

13:17h
0
Vrtićarci iz Reke // Foto: Knjižnica i čitaonica Fran Galović

Projekt Rastemo čitajući, započet prije tri godine, nastavio se s početkom ove pedagoške godine, a ide u daljnje širenje. Podsjetimo, glavni cilj projekta je poticanje rane pismenosti i čitateljske kulture djece predškolske dobi koja žive u malim, udaljenim i često prometno izoliranim ruralnim područjima Koprivničko-križevačke županije.

– Svrha je omogućiti djeci pristup kvalitetnim slikovnicama kao osnovi za poticanje rane pismenosti i čitateljske kulture od najranije dobi, tabletima s korisnim aplikacijama za poticanje interesa za čitanje i usvajanje rane informatičke i informacijske pismenosti – poručuju iz Knjižnice i čitaonice Fran Galović.

Inače, projekt se realizira pomoću Književnih kutija, odnosno malih mobilnih knjižnica koje su dosad bile u dječjim vrtićima u Koprivničkom Ivancu, Koprivničkim Bregima, Hlebinama, Goli, Ždali, a proslijeđene su vrtićima u Reki, Bregunici, Novigradu Podravskom, Kalinovcu i Ferdinandovcu, te oni time prvi put postaju uključeni u projekt.

Vrtićarci iz Legrada // Foto: Knjižnica i čitaonica Fran Galović

U ovoj pedagoškoj godini, Književne kutije s obnovljenom građom, dostavljene su u vrtiće koji su prvi sudjelovali u projektu, a to su vrtići u Legradu, Drnju, Đelekovcu, Sigecu i Peterancu. Obnovu građe i kupnju tableta financijski je podržalo Ministarstvo kulture i Koprivničko – križevačka županija.

Književna kutija sadržava slikovnice, AVE građu, materijale na romskom bajaškom i hrvatskom jeziku, stručnu literaturu za odgajateljice, jedan tablet opremljen edukativnim sadržajima i aplikacijama koje potiču učenje čitanja, razvoj logičkog zaključivanja i drugih vještina i jedan mali jastuka za korištenje pri čitanju priča. 

Provođenjem programa pozitivno se utječe na čitateljske navike, a gledano šire, program pomaže unaprijediti kvalitetu predškolskog obrazovanja djece koja nemaju jednake uvjete kao djeca iz urbanih sredina, pomaže unaprijediti profesionalnu kvalitetu života odgajatelja i stvara bolje pretpostavke za daljnji društveni, kulturni, ekonomski i obrazovni razvoj onih koji su obuhvaćeni programom. Također, ovaj program je samo jedan od načina kako se može iskoristiti potencijal pokretne knjižnice upravo kroz to da i ona svoje usluge učini pokretnima i što bližima krajnjim korisnicima.

Vrtićarci iz Peteranca // Foto: Knjižnica i čitaonica Fran Galović

Loading...