kriza

Koprivničkoj bolnici obustavljena isporuka lijekova, Devčić: Imamo zalihe za još dva, tri tjedna, dotad očekujemo razrješenje situacije

Opća bolnica Koprivnica spada u 75% bolnica u kojima je u ovom času obustavljen dio isporuke lijekova.

10:30h
0
Foto: Matija Gudlin
Ilustracija // Foto: Matija Gudlin

Tomislav Kulić, predsjednik udruženja veledrogerija pri Hrvatskoj gospodarskoj komori u Dnevniku N1 televizije u ponedjeljak je najavio da veledrogerije od utorka obustavljaju isporuku lijekova za 75 posto bolnica.


– Veledrogerije više nemaju mogućnosti, već od utorka kreću s obustavom lijekova ili značajnom redukcijom za 3/4 bolnica – potvrdio je Kulić za N1. Riječ je o bolnicama koje svoja dugovanja nisu podmirile dulje od godine dana. Kaže kako ne prijete, mjesecima upozoravaju na situaciju.

– Redukcije isporuke krenule su prije dva tjedna. Svaka veledrogerija ima neku svoju logiku. One jednostavno više nisu u stanju podmirivati obaveze prema svojim dobavljačima… Preostale zalihe usmjerit će prema kupcima koji su bolje platiše – kaže.

Što je s koprivničkom Općom bolnicom dr. Tomislav Bardek pitali smo ravnatelja Matu Devčića.

Opća bolnica Koprivnica spada u tih 75 posto bolnica u kojima je u ovom času obustavljen dio isporuke lijekova. Još uvijek imamo mogućnost dobave lijekova iz dijela asortimana od nekih veledrogerija, dakle nije za sve lijekove u potpunosti obustavljena dostava, tako da naredna dva do tri tjedna bolnički sustav još može funkcionirati s postojećim zalihama. Vjerujem da će se dalje situacija razrješavati. Postoje zalihe lijekova za funkcioniranje sustava, no na to ne možemo računati, jer se lijekovi moraju nabavljati unaprijed, odnosno kontinuirano moramo imati određenu količinu zaliha da bi sustav mogao funkcionirati. Prema tome, ovo nije situacija koja je održiva i očekujemo da će u narednim danima Ministarstvo zdravstva, odnosno zdravstvena administracija naći rješenje za ovaj problem – rekao nam je ravnatelj Opće bolnice Koprivnica Mato Devčić.

Foto: Ivan Balija
Dr. Mato Devčić // Foto: Ivan Balija

čitam...