Koprivnički mališani poručili roditeljima da žele više ljubavi i manje nasilja

15:36h
0
Djeca su pustila 200-tinjak balona s porukama odraslima. Snimio: Marijan Sušenj

Puštanjem 200-tinjak balona na Zrinskom trgu mališani koprivničkih vrtića Sveti Josip, Tratinčica i Smiješak te učenici osnovnih škola Đure Estera te A. N. Gostovinskog obilježili su početak Dječjeg tjedna. Akciju su osmislili Društvo „Naša djeca” i Dječje gradsko vijeće u suradnji s Obiteljskim centrom i Policijskom upravom koprivničko-križevačkom, s ciljem da u sklopu nacionalne kampanje protiv tjelesnog kažnjavanja djece upozore na njihova prava i potrebe. Koprivnički mališani su na svaki balon pričvrstili jdnu poruku za odrasle, kojima su najčešće poručili da žele ljubav a ne batine te da manje vremena posvećuju radu, a više njima.

Dječji gradonačelnik Ivan Orehovec. Snimio: Marijan Sušenj– Budite nježni prema nama, nemojte nas ostavljati same i nemojte se svađati, jer nas takve stvari bole – poručila je Dunja iz skupine „Pužić” vrtića Tratinčica, a njezini vršnjaci Hrvoje, Petra, Ivan i Lucija dodali da djeca imaju pravo na zaštitu i ljubav.

Dječji gradonačelnik Ivan Orehovec je na prvoj Svečanoj sjednici Dječjeg gradskog vijeća upozorio da se moraju poštivati zakonom zajamćena prava djece, ali je i njima poručio da poštuju roditelje, nastavnike i druge starije osobe. Gradonačelnik Zvonimir Mršć kazao je, pak, da je količina nasilja s kojim se djeca svakodnevno susreću zabrinjavajuća i da je to problem s kojim se mjerodavne institucije moraju suočiti.