Kapital fondovi

Koren smatra da je sadašnji omjer vlasničkih udjela u Podravci prihvatljiviji: Ako Lacković želi depolitizaciju neka povuče svoju članicu NO

U Podravci se prikazuje da država ima nominalno 25,5 posto vlasništva, no u taj postotak se pribrajaju i vlasništva Kapital fonda. Kada se njihov udio oduzme van, država ima manje od 25 posto

10:00h
0
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Prema posljednjim informacijama čini se kako će država biti primorana prodati svoje vlasničke udjele u Podravci.

Dio akcijskog plana koji je sastavni dio Pisma namjere kojeg je hrvatska Vlada dala Središnjoj europskoj banci i Središnjoj europskoj komisiji, predstavlja svojevrsnu ulaznicu za Europski tečajni mehanizam. Između ostalih stavki na koje se Hrvatska obvezuje, skidanje nameta za poduzetnike, regulacija rada ljekarni do liberalizacije fizioterapijskog tržišta tako da će se svi moći javljati na natječaj HZZO-a, je i jedna odredba koja se odnosi na povlačenje iz vlasništva tvrtki gdje država ima ispod 25 posto udjela. Jedna od takvih je i Podravka.

U Podravci se prikazuje da država ima nominalno 25,5 posto vlasništva, no u taj postotak se pribrajaju i vlasništva Kapital fonda. Kada se njihov udio oduzme van, država ima manje od 25 posto. S obzirom na to država ima manje od 25 posto za očekivati je da CERP proda svoj vlasnički udio do 1. travnja 2020. godine.

Situaciju nam je jučer prokomentirao saborski zastupnik Lacković, a za komentar smo priupitali i čelnog čovjeka naše županije, župana Darka Korena.

– Moram reći da se apsolutno ne slažem s nekim stavovima, prije svega gospodina Željka Lackovića kad govori o perspektivi vlasničkih udjela u Podravci. Smatram da je postojeći omjer za nas prihvatljiviji jer na svaki način zapravo zadovoljava i vlasnike, prije svega fondove, a isto tako lokalna zajednica kroz taj državni udio, udio Kapital fonda ima određeni utjecaj što je izuzetno bitno za jednu takvu kompaniju koja ima i širi značaj, a  ne samo stvaranje profita. Ona je po meni društveno odgvorna kompanija za ovaj prostor gdje je nastala i to ne bi trebalo mijenjati – govori župan.

– Ono što gospodin Lacković nameće kao tezu da se to treba depolitizirati – prije svega smatram da treba krenuti od sebe, nek on napravi prvi korak depolitizacije i nek iz Nadzornog odbora povuče članicu koju je tamo po političkoj liniji postavio. Kao predmet političkog dogovora, trgovine njegova je članica stranke u Nadzornom odboru Podravke. Prvi korak depolitiziranja – nek povuče nju iz Nadzornog odbora – poručuje Koren Lackoviću.

Osvrnuo se i na ulogu fondova te podsjetio na prošlost.

– Što se tiče uloge fondova, oni sigurno nisu garancija depolitizacije jer je opće poznato da su svojevremeno imenovali gospodina Zvonimira Mršća predsjednikom Uprave Podravke, a on je bio istaknuti član SDP-a, jedan od vodećih ljudi stranke, gradonačelnik Koprivnice, dakle apsolutno politički etiketirana osoba i ako je to način kako se depolitizira gospodarstvo onda fondovi nisu ispunili svoju zadaću – zaključio je Koren.

čitam...