Koren u Saboru govorio o GMO-u

07:27h
0
Župan Darko Koren u Hrvatskom saboru // Foto: www.kckzz.hr

Na inicijativu Odbora za poljoprivredu, Odbora za zaštitu okoliša i prirode, Odbora za europske poslove i Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Hrvatskoga sabora u četvrtak 28. svibnja održana je tematska sjednica o preispitivanju postupaka odlučivanja o GMO-u u Hrvatskom saboru.

U radu tematske sjednice sudjelovali su predstavnici Ministarstva zdravlja, Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva zaštite okoliša i prirode, Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Ministarstva gospodarstva, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Hrvatskog centra za poljoprivredu, hranu i selo, Državnog zavoda za zaštitu prirode, Vijeća za genetski modificirane organizme, Hrvatske gospodarske komore, zastupnici Republike Hrvatske u Europskom parlamentu, predstavnici akademske zajednice, Hrvatske zajednice županija i drugih relevantnih gostiju.

Sve hrvatske županije zabranile su upotrebu sjemena iz GMO-a i njihovih sastavnih dijelova te proizvodnju genetski modificirane hrane, a većina ih je u potpunosti zabranila sijanje, proizvodnju GMO proizvoda i stavljanje u promet GMO-a čime su dobile status GMO free županije. Stavove Hrvatske zajednice županija na tematskoj je sjednici zastupao župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren.

Brojnim okupljenima predstavljena je i inicijativa „Alpe Adria – regija slobodna od GMO” koju je potaknula i osmislila europarlamentarka Marijana Petir.

čitam...