'on stalno gubi političke utakmice'

Koren ‘završio’ s Lackovićem: Prijeđena je granica korektnosti, na najboljem je putu da mi postane neprijatelj, gore je puno groblje takvih

Željko Lacković na najboljem je putu da postane neprijatelj Darku Korenu, kazao je sam župan, a sve zbog načina komunikacije prema njemu i suradnicima, odnosno Županiji.

11:17h
0
Suparnici Darko Koren i Željko Lacković u dobrom raspoloženju // Foto: Matija Gudlin

Posljednja sjednica Županijske skupštine održana u ponedjeljak prema svemu sudeći narušila je odnose između župana Darka Korena i saborskog zastupnika i predsjednika Gradskog vijeća Željka Lackovića. Župan Koren na kavi s novinarima održanoj u prostorima Županijske uprave isprva je prokomentirao rebalans proračuna.

– U sektoru zdravstva ušli smo u investiciju vrijednu sigurno 50 milijuna kuna. Potpisani su ugovori s izvođačem radova prije kojih tri tjedna. Posljedica toga je kreditno zaduženje koje je i temelj rebalansa proračuna. Zaduženje iznosi 21 milijun kuna i obuhvaća investicije. Ono što je i u raspravama na sjednici Skupštine bilo stavljeno kao naglasak na ulaganje u pojedine odjele, posebno se spominjala pedijatrija. O tom odjelu puno govorimo i imamo određene planove s tim odjelom, nedavno smo prilikom posjeta bolnici vidjeli da su nužni i određeni građevinski i organizacijski zahvati, kao i oprema. Jedan dio tih problema i pitanja riješit će se kroz projekt dnevne bolnice, što je potvrdio i ravnatelj Devčić istaknuvši kako je 8 milijuna kuna iz projekta osigurano za taj odjel – rekao je Koren.

U nastavku svoje riječi i fokus okrenuo je prema Željku Lackoviću. Rasprava po pitanju zdravstva i drugih točaka Dnevnog reda pomalo se otela kontroli, smatra župan

– Zašli smo u neku sferu političkog dijaloga koji je po meni malo imitacija nacionalne političke scene i borbi u Saboru i svakako nije potrebno sredini kao što je naša. Zaista je svašta bilo rečeno, neargumentirano i do jedne granice za koju ja smatram da je prijeđena u smislu političkog nadmetanja i dijaloga – govori Koren.

Foto: Ivan Balija
Župan Darko Koren // Foto: Ivan Balija

– Osim jednog seta zdravstvenih tema i točki u Dnevnom redu Županijske skupštine, glavna tema bila je obračun Željka Lackovića vezano uz njegovu inicijativu za osnivanje Javne ustanove za zaštitu prirode, da to skraćeno kažem. Nju bi Županija trebala osnovati ju predati u nadležnost Gradu Đurđevcu, to je ovako jedna prilično avangardna ideja. Kako je on komentirao da ne razumije izvješće ravnateljice PORA-e o Akcijskom planu tako smo i mi mogli isto komentirati da ne razumijemo tu inicijativu, zašto bi Županija za nekog drugog osnivala bilo kakvu ustanovu ili tvrtku – pita se župan.

Nadalje, čelni čovjek naše županije smatra kako je pređena jedna granica političkog dijaloga i korektnosti te on smatra da povratka u korektan politički odnos između njega i Željka Lackovića teško da može biti.

–  Ja sam kao predstavnik izvršne vlasti dati stav o kojem se onda glasuje, nisam ga donio sam, ozbiljno sam shvatio problem bez obzira što smatram da je ta inicijativa dječja igra. Argumentirano sam sa suradnicima i partnerima dokazao da je ta inicijativa besmislena, a ja sam kao odgovorna osoba to morao prezentirati. Evidentno je svima da je odnos i komunikacija narušen. Ne mogu prihvatiti činjenicu da netko tko se na taj način odnosi komunicira ne samo sa mnom nego i s mojim suradnicima – dodavši kako je comeback uvijek moguć, što se tiče odnosa.

Željko Lacković
Željko Lacković // Foto: Ivan Brkić

Željko Lacković na najboljem je putu da postane neprijatelj Darku Korenu, kazao je sam župan, a sve zbog načina komunikacije prema njemu i suradnicima, odnosno Županiji.

– Kada govorimo o ambicijama, ja nemam ambicije biti gradonačelnik Đurđevca niti predsjednik Gradskog vijeća, a ima li on ambicije biti u ovoj zgradi to morate pitati njega. Ja samo znam da ih je imao, na prošlim izborima 2017. kada ih nije uspio ostvariti. Ja osobno smatram da je to njegov najveći razlog frustracije i napada na sve nas. Treba i neko iskustvo u politici, može netko biti Nobelovac, ali to ne znači da će biti uspješan u politici. Apsolutno poštujem sve što je napravio za Đurđevac – govori Koren.

Župan nije htio ponavljati što mu je Lacković sve rekao, a između ostalog kazao mu je da je ‘jadan’, a baš takvim Koren smatra saborskog zastupnika.

– Mislim da je osnovni problem gosp. Lackovića to što nije postao župan, pa nakon toga nije uspio skupiti većinu u Županijskoj skupštini, pa nam se kao pridružio jer je htio biti u ‘šatoru pobjednika’, kako je to sam rekao, onda je htio postati glavni ovdje, pa ne može ni to, pa je htio biti predsjednik Županijske skupštine, pa ne može ni to, pa je htio provesti referendum o Piškornici pa nije skupio dovoljan broj potpisa, pa je htio Ured za graditeljstvo, nije ni to uspio, pa sad ova ustanova, pa on non stop doživljava te neke izgubljene utakmice. Nemam zaista potrebu na taj način sagledavat’ niti me to veseli, ali to sad tako ispada – prokomentirao je župan.

Mogu samo poručiti njemu i gospodinu, ovom samuraju iz Kalnika da planiramo uskoro organizirati Dan otvorenih vrata ovdje u u Županiji tako da bi oni i ovdje slični vidjeli kako izgleda županova kancelarija iznutra jer to na izborima, kao posljedicu izbora sigurno neće doživjeti. Smatram da on tim ne čini dobro ni Đurđevcu. Bilo je u mojih 18 godina političke karijere svakakvih takvih ratnika, puno groblje ih je gore, da to tak malo slikovito kažem, koji su pokleknuli u svojim ambicijama i načinu na koji su djelovali – zaključio je Koren svoje obraćanje medijima, odnosno Lackoviću.