15.1 C
Koprivnica
Srijeda, 29. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
ŠESTO LJETO

Kreće koprivnička Olimpijada čitanja, u Hrvatskoj jedinstven projekt, D. Petrić: Roditelji su zadovoljni jer djeca nisu za računalom
K

Projekt je pokrenut u suradnji s koprivničkim osnovnim školama i namijenjen je učenicima od 1. do 4. razreda osnovnih škola u Koprivnici, a od ove godine i djeci iz okolice grada.

Ne propustite

Knjižnica i čitaonica Fran Galović Koprivnica šestu godinu tijekom ljetnih školskih praznika provodi projekt Olimpijada čitanja kojim se potiče djecu da čitaju knjige i to iz užitka.

Projekt je pokrenut u suradnji s koprivničkim osnovnim školama i namijenjen je učenicima od 1. do 4. razreda osnovnih škola u Koprivnici, a od ove godine i djeci iz okolice grada.

Kako su rezultati prijašnjih godina jako dobri, iz godine u godinu uključuje se sve veći broj djece i posuđuje sve veći broj naslova, tako su koprivnički knjižničari bili motivirani i ove godine angažirati se oko projekta.

– U pet godina provođenja programa uključilo se 550 djece koja su pročitala ukupno 3876 knjiga, u prosjeku je svako dijete pročitalo sedam knjiga u dva mjeseca provođenja. Cilj je potaknuti ljubav prema čitanju, da čitaju iz užitka. Lektira im se u školama nameće i primijetili smo da za njom ne iskazuju interes. Izabrali smo im mnoštvo zabavnih knjiga, a zadovoljni su i roditelji jer dijete doma tijekom ljeta nije za računalom nego čita knjige – rekla je Danijela Petrić, voditeljica projekta.

Danijela Petrić // Foto: Dominik Smolak

Na natječaju Ministarstva kulture i medija dobili su sredstva i angažirali hrvatskog ilustratora Tomislava Zlatića ne bi li djecu potaknuli na čitanje i istraživanje književnosti, pokrenuli novu web stranicu.

Animacija i zanimljiv dizajn te bedževi koji će svaki čitač skupljati putem pun su pogodak, potvrdila je to i Karolina Điko, ambasadorica čitanja, učenica OŠ Antun Nemčić Gostovinski.

Kako je rekla, stari joj se model baš nije sviđao, a novim je već sada zadovoljna.

– Ovo je puno bolji način jer je djeci zanimljivije, a i bedževi će svakako biti izazov za neke čitaće. Ovako čitamo iz svog gušta i to je puno bolje jer se udubimo i shvatimo puno više stvari – pojasnila je.

Karolina Điko // Foto: Dominik Smolak

Za sudjelovanje u Olimpijadi potrebno je doći na Dječji odjel i prijaviti se uz pomoć roditelja. Prijave kreću od sutra, 18. lipnja i traju do 30. lipnja, dok sama Olimpijada završava 31. kolovoza.

Za svaku pročitanu knjigu djeca će osvajati bedževe koji su za ovu priliku dobili imena Robi, Piko, Zvjezdana, Miško, Kruškana i Violeta.

– Inicijativa je inovativna jer u Hrvatskoj ne postoji takav program poticanja čitanja među školskom djecom. Vani ima puno takvih projekata, ali u Hrvatskoj se ne provode, pa smo ga pokrenuli i nadamo se da će se model preslikati na cijelu Hrvatsku, ponudit ćemo ga drugim narodnim knjižnicama i nadamo se da će se uključiti – rekla je Danijela Petrić te uputila poruku roditeljima da motiviraju djecu vlastitim primjerom kod kuće.

Čitanjem se možemo uživjeti u svijet nekih likova i tako povećati empatiju, istraživanja pokazuju da je empatija kod djece pala za 40 posto. Dobrobit projekta je ne samo da će djeca steći naviku čitanja za cijeli život nego će obogatiti svoj rječnik i lakše će se snaći u suvremenom društvu.

Damir Karić // Foto: Dominik Smolak

Osmišljena je i napravljena mrežna stranica Olimpijade čitanja https://www.olimpijadacitanja.org, također jedinstvena mrežna stranica namijenjena djeci u našoj zemlji kojom se potiče čitanje. Za web dizajn stranice pobrinuo se Damir Karić iz tvrtke Pikant.

Na ovaj način je svim sudionicama, koji se fizički prijavljuju u knjižnici, omogućen i online pristup podacima – popisi knjiga po razredima, modul za kreiranje vlastitog profila, a posebno je zanimljiva tražilica knjiga pomoću koje je moguće birati knjige prema dobi i temi. Time je omogućeno djeci da na njima prilagođen način prate književnost, pišu o njoj i pritom osvajaju bodove.

Završna svečanost održat će se na kraju ljeta uz Međunarodni dan pismenosti kada će se  dodjeljivati medalje i priznanja.

Foto: Dominik Smolak
Foto: Dominik Smolak
Foto: Dominik Smolak
Foto: Dominik Smolak
Foto: Dominik Smolak
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

MLADI & USPJEŠNI

[VIDEO] BRAVO! Troje mladih i talentiranih glazbenika iz naše županije na popisu najboljih ispod 30 godina

Hrvatsko društvo skladatelja (HDS Zamp) objavilo je zanimljiv popis na kojem se našlo 30 uspješnih hrvatskih autora, mlađih od...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×