9 C
Koprivnica
Srijeda, 17. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
NEMAMO JE OSAM GODINA

Kreće projekt izgradnje klaonice u našoj županiji: Osiguran je novac za dokumentaciju, a evo kakav bi se objekt i gdje trebao graditi
K

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava jučer su potpisali ministrica Marija Vučković te dožupan Ratimir Ljubić. Ugovorom se, poručuje županijsko vodstvo, "potiče udruživanje i povezivanje poljoprivrednih proizvođača na regionalnoj razini."

Ne propustite

Na području Koprivničko-križevačke županije od 2013. godine ne postoji klaonica, čime se troškovi proizvođača povećavaju zbog transporta, a sada i rasta cijena goriva, stoji u obrazloženju 13. točke dnevnoga reda 5. sjednice Gradskoga vijeća Grada Križevaca koja će se održati u četvrtak 16. prosinca.

Prigorske vijećnice i prigorski vijećnici podržat će ili neće odluku o osnivanju prava građenja na građevinskom zemljištu na području poduzetničke zone Gornji Čret. Time će Koprivničko-križevačkoj županiji omogućiti građenje na rok od 50 godina. Sukladno Odluci o stjecanju i raspolaganju nekretninama u vlasništvu Križevaca, pravo građenja odobrava se bez plaćanja naknade “ako je to u interesu i cilju općeg gospodarskog i socijalnog napretka građana.”

Dakle, plan je izgraditi Distribucijski centar za meso, projekt za koji je Županija dobila 340 tisuća kuna od Ministarstva poljoprivrede kako bi se izradila projektno-tehnička dokumentacija, odnosno studija izvodljivosti, analiza troškova i koristi te idejni projekt.

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava jučer su potpisali ministrica Marija Vučković te dožupan Ratimir Ljubić. Ugovorom se, poručuje županijsko vodstvo, “potiče udruživanje i povezivanje poljoprivrednih proizvođača na regionalnoj razini.” Naglasak ovoga programa jest na “povezivanju poljoprivrednih proizvođača u proizvođačke organizacije, kako bi bili konkurentniji na tržištu i otporniji na tržišne poremećaje.”

Dožupan Ratimir Ljubić i ministrica Marija Vučković potpisali su ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava // Foto: Ministarstvo poljoprivrede
Hladnjača će imati kapacitet od 500 do tisuću tona

Obrazloženje spomenute točke dnevnoga reda križevačkog Gradskog vijeća otkriva kako se izgradnja Distribucijskog centra za meso očekuje u srednjoročnom razdoblju. Ovaj infrastrukturni projekt uvršten je u budući Razvojni sporazum Sjever koji će zaključiti pet sjevernih županija te Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova, kao i u Plan razvoja Koprivničko-križevačke županije.

Centar za meso trebao bi uključivati “klaonicu za svinje i goveda kapaciteta za zadovoljavanje halal standarda (sustav za omamljivanje, krvarenje, sušenje i uklanjanje dlaka, čišćenje, linija za obradu, veterinarska inspekcija, vaganje i klasifikacija), hladnjače i rashladne prostorije kapaciteta s opcijom brzog hlađenja, izlazni prostor za distribuciju, prostor za obradu u mesne prerađevine s pakiranjem mesa u adekvatnu ambalažu i distributivni prostor za ukrcaj u prijevozno sredstvo uz prostor za administrativne poslove.”

Bruto površina građevine iznosila bi dvije tisuće kvadratnih metara, visine 15 metara, a koristila bi obnovljive izvore energije kroz na krovu postavljene fotonaponske elektrane. Planirani kapacitet na osnovu potreba za usluge klanja iz 2020. godine iznosi od 15 do 30 tona goveda dnevno te 2,5 tona svibnja dnevno. Hladnjača će imati kapacitet od 500 do tisuću tona, opet na osnovu prosječno mjesečnih potreba za hlađenjem i čuvanjem mesa. No konačni kapaciteti odredit će se nakon izrađene studije izvodljivosti s analizom troškova i koristi i idejnog rješenja.

Ovu će točku prije svega morati potvrditi križevačke vijećnice i vijećnici.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Izbori 2024.

ANALIZA IZLAZNIH ANKETA // HDZ i SDP u problemu, naša županija mogla bi imati do četiri zastupnika

Rezultati izlaznih anketa govore dosta, a ne govore ništa. HDZ (59 zastupnika) je i dalje vodeća politička opcija s...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×