ured za ljudska prava

Kreće projekt Potpora vijećima nacionalnih manjina na lokalnoj razini

12:27h
0
Uvodna konferencija // Foto: kckzz.hr
Uvodna konferencija // Foto: kckzz.hr

Koprivničko-križevačka županija istaknuta je kao pozitivan primjer jedinice područne samouprave koja cjelovito i učinkovito ostvaruje zaštitu ljudskih prava te provodi mjere za poboljšanje i olakšavanje aktivnog i potpunog sudjelovanja nacionalnih manjina u gospodarskom, kulturnom i društvenom životu.

Vladin Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade organizirao je jučer, u četvrtak, uvodnu konferenciju u sklopu projekta Potpora vijećima nacionalnih manjina na lokalnoj razini u Zagrebu.

Svrha projekta je osigurati preduvjete za aktivnu participaciju predstavnika, vijeća i koordinacija nacionalnih manjina u provedbi praćenja Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina i u razvoju vlastitih lokalnih zajednica na području Hrvatske.

Konferenciji su prisustvovali i Ivan Pal, zamjenik koprivničko-križevačkog župana i predsjednik Županijske koordinacije za ljudska prava, Marina Horvat Pavlic, pročelnica Upravnog odjela za poslove Županijske skupštine i pravne poslove te Franjo Horvat, predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine Koprivničko-križevačke županije.

Tom prilikom Pal je ukazao na problematiku dvojbenog pravnog statusa predstavnika nacionalnih manjina koji zahtjeva hitnu izmjenu Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina. Naime, Darko Koren, koprivničko-križevački župan, uputio je krajem siječnja ove godine Vladi, Ministarstvu uprave i Savjetu za nacionalne manjine, inicijativu za jasnije uređenje statusa predstavnika pojedinih nacionalnih manjina.

Usto, Koprivničko-križevačka županija istaknuta je kao pozitivan primjer jedinice područne samouprave koja cjelovito i učinkovito ostvaruje zaštitu ljudskih prava te provodi mjere za poboljšanje i olakšavanje aktivnog i potpunog sudjelovanja nacionalnih manjina u gospodarskom, kulturnom i društvenom životu, uz želju da se očuva njihov identitet, kultura i tradicija.

čitam...