15.7 C
Koprivnica
Subota, 23. rujna 2023.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Zdravstveni turizam u Prigorju

Križevci postaju dentalna meka, stotine stranaca tamo dolazi zubaru! Piergiorgio Gentille: Mogu dobro uštedjeti, a Križevci me posjećaju na Italiju nekada
K

Imamo nekoliko desetaka pacijenata iz Italije mjesečno, a dolaze i pacijenti iz drugih zemalja, Slovenije, Austrije, Njemačke, ali i lokalno stanovništvo. Otkad je otvorena brza cesta, to nam je jako pomoglo. Svi se guraju ili u Istru ili u Dalmaciju, no mi smo se odlučili otvoriti kliniku u našem rodnom gradu, Križevcima, kaže nam Ivan Novosel.

Ne propustite

Zdravstveni turizam nije nikakva novost u Hrvatskoj. Već neko vrijeme postoje privatne klinike na Jadranu u koje dolaze stranci, iz većinom susjednih zemalja, kako bi dobili kvalitetne zdravstvene usluge, a još k tome i jeftinije nego u svojoj domovini. Uz to, između procedura provedu i nekoliko dana iskušavajući razne sadržaje koji im se kod nas nude, uživaju u prirodi, odmoru, moru ili čemu god poželjeli.

No, iako takav vid turizma praktički svi povezuju s obalnim dijelom Hrvatske, on se odvija i na našem području, točnije, u srcu Prigorja.

Velik broj stranaca, ponajviše Talijana, dolaze u Križevce kako bi dobili ljepši osmijeh u stomatološkoj poliklinici Medikadent. S njima, između ostalih, komunicira i Luka Perazzolo, Talijan koji je došao u Koprivnicu i radi kao prevoditelj u klinici, a o čijoj smo životnoj priči već pisali. Uz to, poliklinika ima i osobu koja je zadužena za komunikaciju s pacijentima s njemačkog govornog područja.

Foto: Matija Gudlin
Ekipa poliklinike s Piergiorgiom spremnim za zubne popravke // Foto: Matija Gudlin

Jedan od pacijenata iz Italije je i Piergiorgio Gentille, koji dolazi iz Verone, a s kojim smo razgovarali o tome zašto je iz Italije došao zubaru baš u Križevce.

– Odlučio sam vidjeti kako je to u hrvatskoj klinici, a većinom zato da uštedim. Cijene su nešto niže, nisam provjeravao kolika je točno razlika, no dao sam im svoje povjerenje – rekao nam je Piergiorgio.

Kao što je to najčešće običaj kod Talijana koji dolaze iz tog razloga u Križevce, moraju negdje i prenoćiti jer procedure nerijetko traju i nekoliko dana. Za to im poliklinika osigurava smještaj, a naš sugovornik je od nedjelje do utorka imao priliku upoznati Križevce i upiti dojmove o gradu.

Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin

– Križevci su jedan mali, slatki grad. Ljudi se na ulici pozdravljaju, sve me podsjeća na to kakva je prije bila i Italija, prije 30-ak godina. Vidim kako su svi prijateljski, pristojni, rade oko kuće, prikupljaju drva… Takvog života kod nas više nema – kaže nam on.

Iako Križevci primarno nisu turistički grad i nemaju ni izbliza toliko sadržaja koliko ih imaju gradovi na obali, koji više toga polažu u turizam, Piergiorgiu nije dosadno.

– Nije dosadno ako znaš prihvatiti stvari takvima kakve jesu i vidjeti pozitivne. Primjerice, to su priroda i šetnje, išao sam po stazi gdje se ide konjima, sreo sam poljoprivrednike koji su me uz osmijeh pozdravili, pse koji su prvi dan na mene lajali, a već su mi drugi dan postali prijatelji… – oduševljen je talijanski gost.

Foto: Matija Gudlin
Prevoditelj Luka Perazzolo na usluzi je gostima kao što je Piergiorgio // Foto: Matija Gudlin

U zdravstvenom turizmu ima mnogo neiskorištenog potencijala, vjeruje direktor klinike Ivan Novosel, a Križevci su na odličnom geografskom položaju i dobro povezani sa Zagrebom, Varaždinom, Koprivnicom i ostalim mjestima, što ih čini odličnom lokacijom za one koji dođu na njihove tretmane, čak i ako nemaju interesa uživati i mirnoj atmosferi Prigorja.

– Imamo nekoliko desetaka pacijenata iz Italije mjesečno, a dolaze i pacijenti iz drugih zemalja, Slovenije, Austrije, Njemačke, ali i lokalno stanovništvo. Otkad je otvorena brza cesta, to nam je jako pomoglo. Svi se guraju ili u Istru ili u Dalmaciju, no mi smo se odlučili otvoriti kliniku u našem rodnom gradu, Križevcima – kaže nam Novosel.

Smatra da je kontinentalni dio zapostavljen što se tiče turizma, što je prava šteta.

Foto: Matija Gudlin
Ivan Novosel // Foto: Matija Gudlin

– Ovaj dio zemlje ima veliki potencijal, samo se netko treba za to odlučili i u tom dijelu investirati i raditi. Mi planiramo i povećanje kapaciteta u bližoj budućnosti, gosti već imaju besplatan smještaj kod nas, a bio bi tu još i wellness, bazeni, drukčiji način rada u kojemu se pacijent, od kud god došao, može osjećati kao na odmoru, uz što još može obaviti i usluge u dentalnoj medicini – pojasnio je Novosel njihovu viziju.

Kako kaže, Hrvatska još uvijek ima neke dječje bolesti kada se govori o zdravstvenom aspektu turizma, a jedno od toga je što se ne mogu pouzdati u to da će njihovi pacijenti moći bez poteškoća i na vrijeme prijeći državnu granicu.

– Ne znam zašto je to još uvijek tako, budući da smo u Europskoj uniji. Redovito kasne autobusi ili pak pacijenti koji idu vlastitim prijevozom imaju određena čekanja na slovensko-hrvatskoj granici, i nitko ne zna odgovor na to zašto je to tako – rekao je direktor.

Smatra da u dentalnom turizmu na razini cijele Hrvatske ima još potencijala jer je malo klinika koje nude uslugu u kojoj je sve na jednom mjestu, od prijevoza, smještaja, kompletne dentalne usluge i ponovnog povrata pacijenata kući, zaključuje Novosel.

 

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).
- Oglasni prostor -
loading...
- Oglasni prostor -

Najnovije

Jeste li znali?

Prvi je dan jeseni: Ove čudne stvari o njoj sigurno niste znali

Ljeto je službeno završilo! Prvi je dan jeseni! Stigla je najavljena promjena vremena sa zahlađenjem i kišom. Diljem svijeta obilježava...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti