17.9 C
Koprivnica
Četvrtak, 13. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Križevci protiv namjere koprivničkog Komunalca da postane distributer vode za cijelu županiju
K

Ne propustite

Križevačka gradska uprava u potpunosti odbacuje traženje koprivničkog Komunalca za preuzimanjem distribucije vode na svojem području. Kad je prije par godina bilo riječi o spajanju distributivnih područja, to je činjeno jedino u smislu sigurnosti opskrbe, da bi se spriječile moguće nestašice na pojedinom dijelu županijske mreže, a ne radi uvođenja u posao samo jednog distributera, naglasio je gradonačelnik Branko Hrg. Kaže da su priliku za ovakav posesivan potez Komunalcu dale nove zakonske odredbe, pisane daleko od svakodnevnog života u lokalnim sredinama.

“Stvarno su nekakve nebuloze napisane, činovnici u Zagrebu, u golubinjacima, koji pišu te pravilnike i nemaju pojma kaj se događa na terenu i na koji način ljudi moraju rješavati te probleme. Znači, netko je opet uzel neke tablice, nekaj je pisal, a vjerojatno je ili u štiklicama ili u lakiranim cipelicama, nikad nije zagazil na područje gdje se vodovod gradi.”

Tako novi Zakon o vodama propisuje da će distributeri vode primjerice morati imati cisterne, makar ih uopće ne koriste ili osoblje u precrpnim stanicama, iako su one potpuno automatizirane. U nizu nesuvislih odredbi je i ona da tvrtka može postati distributer ako prodaje određenu količinu vode po stanovniku, dok je u svijetu trend njezine štednje. U dopisu koprivničkog Komunalca navodi se i briga o trošenju novca na nove vodoistražne radove, koji su valjda drugdje nepotrebni jer koprivničko područje ima dovoljno izvora, što je po gradonačelniku Hrgu potpuno apsurdno.

 

“Otkud pravo nekome u Koprivnici da kaže da se ne bi smjele raditi vodoistražne radnje na području grada Križevaca ili konačno i Đurđevca ili negdje drugdje. Mislim da mi nismo nikada nikome osporavali, niti smo to kritizirali. Dapače, svatko neka po tome radi, jer kažu da je voda novo bogatstvo, malte ne kao sada nafta, u budućnosti, pa bi bilo stvarno bez veze opće govoriti o tome da ne bi trebalo nešto takvo raditi.”

To što je namjera koprivničkog Komunalca da postane jedini distributer u Podravini i Prigorju odaslana na adresu županijske uprave, gradonačelniku Hrgu ukazuje na političku pozadinu cijele priče. Naime, prema zakonu, o distributerima neće odlučivati župan već Vlada i to do ožujka iduće godine, a nakon dogovora sa svim postojećim komunalnim tvrtkama. A križevačka je zajedno s Gradom i građanima 50 godina ulagala u svoju vodoopskrbu, pa će i dalje njome upravljati, zaključio je Hrg.

tekst: Radio Drava

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Antunovo u Koprivnici

FOTO/VIDEO Brojni vjernici predali svoje brige i molitve svetom Anti

U koprivničkoj župi svetog Antuna Padovanskog danas je svečano proslavljen blagdan Svetog Antuna ili Antunovo. Stotine vjernika sudjelovalo je u...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×