obilježavanje Kampanje Milijarda ustaje

Križevci u akciji protiv nasilja nad ženama i djevojčicama, žene obučene u odore sluškinje prošetat će gradom

Globalni prosvjed Milijarda ustaje ujedno je i poziv milijunima zlostavljanih žena i djevojaka na plesni ustanak, poziv da izađu iz svojih domova, stanu na ulice i trgove te protestiraju i plešu.

08:10h
0

Kampanja Milijarda ustaje je svjetska globalna kampanja koju je 2012. godine pokrenuo aktivistički pokret V-day 2012. predvođen aktivistkinjom Evom Ensler, kao poziv na akciju i odgovor na zastrašujuću statistiku po kojoj je svaka treća žena u svijetu pretučena ili silovana, što čini ukupno jednu milijardu zlostavljanih žena. Hrvatska nije iznimka. Podaci su alarmantni. Svakih 15 minuta jedna žena je fizički zlostavljana, svake godine prijavi se oko 20 tisuća slučajeva nasilja, a sve veći broj žena ubijaju njihovi partneri.

Globalni prosvjed Milijarda ustaje ujedno je i poziv milijunima zlostavljanih žena i djevojaka na plesni ustanak, poziv da izađu iz svojih domova, stanu na ulice i trgove te protestiraju i plešu.

Već osam godina brojne ženske udruge i druge organizacije civilnog društva organiziraju kampanju Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama u kojoj sudjeluju žene i muškarci u preko 200 zemalja. Stotine tisuća žena ostalo je bez posla ili ekonomskih sredstava za život. Mlade žene napuštaju Hrvatsku. Ženama se dokidaju reproduktivna i seksualna prava. Žrtve seksualnog nasilja, manjinske žene, žene s invaliditetom, pripadnice LGBT zajednice višestruko su marginalizirane.

Hrvatska je ratificirala Istanbulsku konvenciju – Konvenciju Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, međutim još uvijek nije ostvarena njena primjena kao i osigurana konkretna, dostupna i efikasna zaštita od nasilja.

Kampanja Milijarda ustaje organizira se u brojnim gradovima u Hrvatskoj, a kojima se i ove 2020. godine pridružuju i Križevci. Akcija će započeti u 11 sati performansom Sluškinjina priča u kojem će žene odjevene u odore sluškinje prošetati gradom.  Organizatori akcije svojim će govorima upoznati građane sa važnosti obilježavanja kampanje, osiguranja adekvatnih mehanizama zaštite žrtava nasilja te pozvati sve na nultu stopu tolerancije na nasilje. Svi se mogu pridružiti plesu “Break the chain” uz Plesnu skupinu Gimnazije Ivana Zakmardija Dijankovečkog.

U organizaciji akcije i obilježavanju kampanje Milijarda ustaje u Križevcima sudjeluju Udruga HERA Križevci, Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Koprivničko-križevačke županije, Plesna skupina Gimnazije Ivana Zakmardija Dijankovečkog te članice KUD-a Prigorje.

čitam...