1.3 C
Koprivnica
Nedjelja, 29. siječnja 2023.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
PROSTORNE ZAVRZLAME

Kupio zemljište, a sad ne može dobiti građevinsku dozvolu: Osjećamo se prevarenima! Iz Grada nas uvjeravaju da možemo graditi, a Županija sve stopira, kažu da parcele nisu za obiteljske kuće
K

Grad može riješiti ovaj problem donošenjem izmjena Urbanističkog plana uređenja, a valja napomenuti kako su bili upoznat s ovom činjenicom prije objave javnog natječaja za prodaju zemljišta, tvrde iz Upravnog odjela za prostorno uređenje i gradnju

Ne propustite

Redakciji ePodravine obratio se stanovnik Đurđevca, koji je u proljeće prošle godine od Grada kupio zemljište u Škurdijevoj ulici. Budući da je u sklopljenom ugovoru definirano da mora ishoditi građevinsku dozvolu u roku od šest mjeseci, krajem prošle godine zatražio je izdavanje iste od županijskog Upravnog odjela za prostorno uređenje i gradnju. Na njegovo veliko iznenađenje i razočaranje, zahtjev mu je odbijen.

- Oglas -

Zbog namjere da u budućnosti na kupljenoj čestici, ipak, sagradi obiteljsku kuću, zamolio nas je za anonimnost identiteta.

– Grad Đurđevac je u ožujku prošle godine prodavao zemljišta za gradnju obiteljskih kuća u Škurdijevoj ulici, a dio nas je kupio zemljišta s namjerom gradnje. Nekoliko nas je krenulo s projektiranjem i traženjem potrebnih dozvola za gradnju. Podnijeli smo zahtjev za gradnju u Županiji, no njihova zaposlenica je nepopustljiva i uvjerava nas da se na tim parcelama ne mogu graditi obiteljske kuće i da ona na tim parcelama neće dopustiti izdavanje dozvola. Iz Grada su nas uvjeravali i dalje nas uvjeravaju da se na tim kupljenim česticama mogu graditi obiteljske kuće. Osjećamo se prevarenima! – pojasnio je naš sugovornik.

Kao potkrijepu svojoj priči dostavio nam je zapis o usklađenosti glavnog projekta s prostorno-planskom dokumentacijom, kao i rješenje u kojem se njegov zahtjev odbija. Kako se navodi u ovim dokumentima, zahtjev za izdavanjem građevinske dozvole ne može se prihvatiti jer Urbanističkim planom uređenja (UPU) Grada Đurđevca na predmetnoj čestici nije dozvoljena gradnja stambenih građevina. Osim toga, UPU je usklađen s đurđevačkim Prostornim planom uređenja u kojem stoji kako je na ovim površinama moguće planirati gradnju objekata poput banaka, muzeja, tehnološkog parka, predškolskog i školskog obrazovanje te djelatnosti iz zdravstvene zaštite i socijalne skrbi poput doma za starije i nemoćne, bolnice, ambulante i slično.

- Oglas -

Protiv izdanog rješenja se mogla uložiti žalba Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, što je čitatelj i učinio.

– Žalba kao žalba. Možda uspije, možda ne, ali Grad je prodavao zemljišta za gradnju obiteljskih kuća. Županijski ured sve stopira, a uskoro će APN natječaj, navodno posljednji. Vrijeme se gubi, novac za dokumentaciju je potrošen, a i živci, ogorčeni smo na cijeli sustav – naveo je iznerviran Đurđevčan.
Podsjetimo, Grad Đurđevac prošle je godine u veljači objavio javni natječaj putem kojeg je ponudio na prodaju 21 parcelu veličine od 660 do 850 prostornih metara u cjenovnom rangu od 56 tisuća do 73 tisuće kuna. Kupcima, hrvatskim državljanima koji nisu stariji od 45 ili su stariji, a imaju maloljetnu djecu, odobren je popust u iznosu od 40 posto od cijene parcela.

Tražili smo pojašnjenje od strane prozvanog Upravnog odjela za prostorno uređenje i gradnju.

– Predmetna zemljišta u Škurdijevoj ulici su prema važećoj prostorno-planskoj dokumentaciji, odnosno UPU Grada Đurđevca planirana za izgradnju objekata javne i društvene namjene, točnije socijalne namjene. Iz tog razloga nije moguće izdati građevinsku dozvolu za izgradnju građevine stambene namjene, jer bi to bilo protivno UPU grada. Grad Đurđevac može riješiti ovaj problem donošenjem izmjena UPU-a, a valja napomenuti kako je Grad bio upoznat s ovom činjenicom prije objave javnog natječaja za prodaju zemljišta u Škurdijevoj ulici. No unatoč tome, kupce su ugovorom obvezali da ishode građevinske dozvole u roku od šest mjeseci, što je apsolutno nemoguće i protivno propisima ako Grad ne provede postupak izmjene spomenutog UPU-a – objasnili su iz Upravnog odjela.

Kuća podrške, Mali Princ
Hrvoje Janči, gradonačelnik Đurđevac // Foto: Ivan Balija

Što o svemu kaže đurđevačka gradska vlast provjerili smo s gradonačelnik Hrvojem Jančijem.

– Oni izdaju građevinske dozvole i tvrde da se po prostornom planu ne može graditi, a izrađivači prostornog plana tvrde da se može. Ne znam što će konkretno ovaj kupac, mi smo mu savjetovali da se žali, jer mi kao Grad imamo drugačije mišljenje. Zasad je jedini predao zahtjev za izdavanjem građevinske dozvole – kazao je gradonačelnik.

Iz gradske uprave pojasnili su kako je potrebno ishoditi mišljenje nadležnog ministarstva, nakon čega će županijski Upravni odjel za prostorno uređenje, gradnju, zaštitu okoliša i zaštitu prirode imati podlogu za donošenje pozitivnog rješenja.

– Grad Đurđevac je već dao pozitivno mišljenje o dozvoljenoj gradnji, a isto još treba potvrditi i ministarstvo kao smjernicu za donošenje rješenja nadležnom županijskom uredu. Tako da će svi kupci na kupljenim parcelama moći graditi kuće – pojasnili su iz ureda đurđevačkog gradonačelnika.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).
- Oglasni prostor -
čitam...
- Oglasni prostor -

Najnovije

nikola večenaj leportinov

Kao dijete klečao je pod puškom mađarskog vojnika, prvu izložbu imao je kao Podravkin portir, a danas boluje od Parkinsa i živi u domu:...

Naivno slikarstvo karakteristično je po motivima iz svakodnevnog života, prekrasnim krajolicima, živim bojama, a osobito po jedinstvenom slikanju na...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti