Toga nema nigdje

Lacković poticajima tjera đurđevačke ugostitelje na uređenje kafića

14:00h
0
Đurđevac // Foto: Mario Kos
Đurđevački gradski trg // Foto: Mario Kos

Osim poticaja za ugostitelje, subvencionirat će se i ulaganja udomiteljima starijih osoba, s ciljem da postanu obiteljski domovi.

Niz mjera za poticanje đurđevačkih poduzetnika jednoglasno je prihvaćeno na sjednici Gradskog vijeća.

Poticajni modeli će se moći ostvariti u socijalnom poduzetništvu, ugostiteljstvu te prilikom gradnje povoljnih stanova za zaposlenike, o čemu smo već pisali na portalu ePodravina.hr

Na području grada postoji velik broj udomiteljskih obitelji gdje su preko Centra za socijalnu skrb smještene stare i nemoćne osobe, a mogu imati maksimalno četiri korisnika. Obiteljski domovi za starije imaju do 20 korisnika, ovisno o načinu smještaja.

Gradonačelnik Đurđevca Željko Lacković // Foto: Matija Gudlin
Gradonačelnik Đurđevca Željko Lacković // Foto: Matija Gudlin

– Naš je kraj poseban po osjetljivosti za starije i imamo razvijenu tu domenu poduzetništva. Cilj poticaja je da udomitelji naprave iskorak i postanu obiteljski domovi – rekao je gradonačelnik Željko Lacković.

Predviđene su potpore od 50 posto ulaganja uloženog za prenamjenu u domove, a iznose maksimalno 50 tisuća kuna. Za jednog je korisnika moguće dobiti najviše 5000 kuna.

U Đurđevcu su trenutno dva obiteljska doma do 20 korisnika, a za njih je predviđena subvencija u iznosu do 20 tisuća kuna, odnosno 1000 kuna po korisniku.

Ove su subvencije veliki vjetar u leđa za ovu vrstu poduzetništva, koje se iskazuje kao sve potrebnije u današnjem društvu.

Kafići će se modernizirati

Poticajima za ugostitelje gradonačelnik želi da grad dobije kvalitetniju ugostiteljsku ponudu, koja bi ujedno bila i potencijal za privlačenje većeg broja turista.

– Žalosno je da u Đurđevcu nemamo gdje popiti kavu, da nemamo noćni klub, nego mladi odlaze van grada da bi se zabavili. Ovo je mjera kakve nema nigdje u okolici i vjerujem da će uroditi plodom i povećati prihode ugostitelja – rekao je Lacković.

Kako je gradonačelnik mišljenja da kafići vape za uređenjem, za to postoje idejna rješenja, terase će dobiti svoj vizualni identitet, a vlasnici ugostiteljskih objekata će dobivene subvencije morati uložiti u obnovu.

– Investicije do 150 tisuća kuna bit će subvencionirane od grada sa 75 tisuća kuna, ali ne odjednom, već će se vraćati kroz uplaćeni porez na potrošnju. Rok za ovaj vid subvencioniranja je tri godine, a nakon tog roka tebalo bi doći do povećanja prihoda ugostitelja i kvalitetnije ugostiteljske ponude – zaključio je Lacković.