12.9 C
Koprivnica
Srijeda, 28. veljače 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
DEMOGRAFSKA MJERA

Poziv mještanima, ne bi li lakše ostvarili san o roditeljstvu općina pomaže umjetnu potpomognutu oplodnju s 1000 eura
P

Pomoć mogu koristiti osobe do 45 godina starosti, u iznosu od 75 posto ukupnih troškova, a najviše s 1000 eura. U jednoj godini parovi će moći ostvariti pravo na sufinanciranje jednog pokušaja oplodnje.

Ne propustite

Demografska i socijalna mjera koju su krajem prošle godine izglasali legradski vijećnici od sada se može i konkretno konzumirati, odnosno mještani Legrada mogu predati zahtjev na adresu Općine. Naime, ovih dana na općinskim je stranicama objavljen javni poziv zainteresiranim da iz općinske blagajne ostvare pomoć za sufinanciranje umjetno potpomognute oplodnje. Na ovaj način legradska vlast na čelu s načelnikom Ivanom Sabolićem nastoji omogućiti parovima koji se suočavaju s neplodnošću da lakše ostvare svoj san o roditeljstvu.

Navedeni javni poziv nema ograničeni datum korištenja, no potrebno je naglasiti kako je moguće prijaviti se do kraja godine, odnosno do iskorištenja sredstava. Kako što smo već pisali u toj se podravskoj općini godišnje rodi 20-tak djece, pa bi nova mjera mogla značajno popraviti te brojke u budućnosti.

Ovo je hvale vrijedan korak Općine Legrad u podršci obiteljima koje se suočavaju s neplodnošću te dokaz da lokalna zajednica može i mora pružati podršku svojim građanima na svim životnim područjima.

Legrad je tako prva općina u Koprivničko-križevačkoj županiji koja će pružati ovu vrstu financijske potpore mladim obiteljima.

Predaja nagrade Legrad
Predaja nagrade Legrad

Ovakvu demografsku i socijalnu mjeru donijeli su dosad gradovi Osijek, Makarska i Split. Budući su u Legradu svjesni koliko je ovo veliki problem u našem društvu te s obzirom na činjenicu da HZZO financira samo četiri postupka i to isključivo osobama mlađima od 42 godine života, Legrađani su spremni pomoći mještanima koji se upuštaju u ovaj izuzetno iscrpljujući postupak.

– Želimo potaknuti šansu, smatramo da svaki čovjek ima pravo na roditeljstvo, možda poboljšamo demografsku sliku. Osigurali smo u proračunu 5000 eura, za početak očekujemo do pet parova, ali u slučaju da bi to bilo više, rebalansom bismo povećali sredstva – kazao je Sabolić te pojasnio kako će općinskim novcem u spomenutom iznosu od 1000 eura po osobi podmirivati troškove nabavke tableta, liječničke preglede kao i putne troškove.

Pravo na sufinanciranje troškova postupka imaju punoljetni i poslovno sposobni žena i muškarac koji su u braku, odnosno u izvanbračnoj zajednici, državljani su Republike Hrvatske i najmanje godinu dana prije podnošenja zahtjeva imaju prebivalište u Općini Legrad. Da bi ostvarili pravo na financijsku pomoć općine postupak potpomognute oplodnje mora biti proveden u ovlaštenoj zdravstvenoj ustanovi u Hrvatskoj.

Pomoć mogu koristiti osobe do 45 godina starosti, u iznosu od 75 posto ukupnih troškova, a najviše s 1000 eura. U jednoj godini parovi će moći ostvariti pravo na sufinanciranje jednog pokušaja oplodnje.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

U MUZEJU GRADA ĐURĐEVCA

Kroz izložbu fotografija predstavljena tradicijska baština Hrvatske

U Muzeju Grada Đurđevca otvorena je izložba fotografija poznatog fotografa i putopisca Saše Pjanića s temama hrvatske tradicijske baštine...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×