Ljetna škola u Novom Vinodolskom – završetak projekta Dvostruki teret

08:32h
0

Od 27. lipnja do 1. srpnja 2015. godine u Novom se Vinodolskom održava ljetna škola kojom završava jednoipolgodišnji EU projekt Dvostruki teret – učenje o nacionalsocijalizmu i holokaustu u Europi.

Projekt je inicirao i sufinancirao Goethe-Institut iz Zagreba, a na ljetnoj školi će se po prvi puta okupiti svi sudionici – 140 učenika, nastavnika i partnera iz Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Mađarske i Njemačke. U sklopu ljetne škole učenici će posjetiti spomen-područje Jasenovac, prezentirati svoje školske projekte nastale na temu lokalne povijesti Drugog svjetskog rata i sudjelovati u moderiranoj radionici „Laboratorij misli – budućnost Europe” na kraju koje će objaviti „Apel za Europu”.

MARKETING EPODRAVINA.HR

Cilj projekta je bio kroz izvannastavne aktivnosti potaknuti učenike da uz pomoć nastavnika i stručnjaka iz područja nacionalsocijalizma i holokausta, kulturnih djelatnika, fotografa, dizajnera, kustosa, umjetnika i arhivista istražuju lokalnu povijest te osmisle i oblikuju umjetničke projekte. U projektu su sudjelovale srednje škole iz Zaprešića, Koprivnice, Veszpréma, Sarajeva i Beograda. Svaka je škola radila u različitom mediju, a učenici su sudjelovali u svim fazama rada.

Nastala su dva dokumentarna filma, kazališna predstava, muzejska izložba i privremeno bilježenje sjećanja u javnom prostoru. Učenici su kreativno i strasno prionuli razradi scenarija, snimanju i montaži, pisanju tekstualnog predloška kazališne predstave i glumi,oblikovanju i sadržajnoj pripremi privremene intervencije na glavnom trgu te istražuju, fotografiranju i postaviizložbe u historijskom muzeju što će na ljetnoj školi u Novom Vinodolskom predstaviti svojim vršnjacima.

čitam...