ZAGREBAČKI GRADONAČELNIK

Lokalni političari o Bandiću: “Svojim upravljanjem definirao je granicu populizma, nasljednika čeka težak posao vraćanja nagomilanih obaveza”

Preminuo je u 66. godini života.

15:00h
0
IB Legenda o picokima   ConvertImage
Milan Bandić // Foto: Ivan Balija

U 66. godini preminuo je Milan Bandić. Uzrok smrti, objavljeno je, jest srčani udar. Dugogodišnji gradonačelnika Zagreba, glavnoga grada Hrvatske, surađivao je s brojnim političkim djelatnicima diljem zemlje.

Stoga, koprivničko-križevačke političare upitali smo po čemu će ga pamtiti te kako vide njegov rad.

Sobota: “Neiscrpna radna energija i entuzijazam obilježili su njegov život i politički angažman.”

Župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren rekao je kako je možda prerano govoriti, no smatra kako je Bandić “bio karizmatičan, u neku ruku kontroverzan, u svakome slučaju osebujan, dugovječan, posvećen poslu.”

Foto: Ivan Balija
Darko Koren // Foto: Ivan Balija

– Tek je otišao, prerano je i neumjesno raditi analize njegova postojanja. Vrijeme će pokazati što je sve ostavio iza sebe. Žao mi je svakoga čovjeka koji prerano ode, a on je svakako otišao prerano. Mogu reći da mi kao lokalna zajednica, posebice Đurđevac u kojemu je bio počasni građanin, na njega imamo pozitivna sjećanja. Zaista mi je žao što se to dogodilo. Vrijeme će pokazati njegovu ulogu u vremenu i prostoru u kojemu je živio i radio – komentirao je Koren.

Foto: Ivan Balija
Milan Bandić i Darko Sobota // Foto: Ivan Balija

Saborski zastupnik te predsjednik Županijskog odbora HDZ-a Darko Sobota podsjetio je kako je Bandić šest puta izabran za gradonačelnika Zagreba.

– Mogu samo reći kako je iza sebe ostavio brojne projekte koji su pridonijeli razvoju i prepoznatljivosti, prije svega, Zagreba. Bio je, zasigurno, jedan od najupečatljivijih ljudi na političkoj sceni Hrvatske. Ono što ga je posebno kao političara karakteriziralo bili su neiscrpna radna energija i entuzijazam koji su, zapravo, obilježili njegov život i politički angažman. Ostat će zapamćen po svojim nastojanjima da čini dobro za Zagrepčane i Zagrepčanke, ali i brojne druge Hrvate i Hrvatice, što je pokazao svojim radom u hrvatskoj politici – rekao je Sobota.

Mladen Kešer // Foto: Sanjin Bojić

Mladen Kešer je načelnik općine Kalnik te šef županijskog SDP-a.

– Žao mi je što je Milan Bandić preminuo. Neću ga pamtiti ni po čemu lošem. Bio je korektan prema meni kada smo razgovarali o nekim predmetima, kao što je projekt Regije digitalnih muzeja. Dobro smo surađivali. U njegove druge predmete ne bih ulazio. Pamtit ću ga po korektnome odnosu prema manjim mjestima – riječi su Kešerove.

Jakšić: “Kao i svakome, sudit će mu povijest.”
Foto: Ivan Balija
Mišel Jakšić // Foto: Ivan Balija

Gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić komentirajući Bandića rekao je kako šest osvojenih mandata jest za respekt.

– Prema Koprivnici uvijek je nastojao biti korektan, imali smo čak neke zajedničke projekte. Markov sajam, na kojemu smo promovirali Renesansni festival, ostao nam je u sjećanju. Glede njegove političke, poslovne i kakve već uloge, mislim da bismo do same sahrane trebali ostaviti bez političkih rasprava. Kao i svakome, sudit će mu povijest – smatra Jakšić.

Kao što je rečeno, Milan Bandić bio je počasni građanin Đurđevca. Đurđevački gradonačelnik Hrvoje Janči te predsjednik Gradskoga vijeća Željko Lacković putem službene gradske stranice izrazili su sućut povodom, piše u objavi, “smrti prijatelja našega Đurđevca i počasnog građanina Grada.”

Foto: Ivan Balija
Hrvoje Janči, Milan Bandić i Željko Lacković // Foto: Ivan Balija

– Poticanjem dugogodišnje suradnje kulturnih institucija i davanje podrške gradskim manifestacijama i projektima našega grada, a posebice osobno uključivanje u aktivnosti socijalnih udruga i humanitarnih aktivnosti, zavrijedio je priznanje počasnog građanina kojim se ponosio – navodi se u tekstu koji potpisuju Janči i Lacković.

Lacković je, također, rekao kako će ga pamtiti po uzrečicama. Primjerice, prisjetio se Lacković, u kontekstu birača govorio je: “Ne možete bi tražiti, koliko ja mogu obećati.” Nadalje, političkim suradnicima govorio je: “Neću te ništa uvjeravati, ali nemoj ni ti mene.” Prilikom primanja nagrade za počasnoga građanina, dodao je Lacković, Bandić je rekao: “Srce bolje vidi.”

– Imao je još jednu za političke protivnike. Govorio je: “Vas ne smetaju problemi, vi biste samo željeli biti na mojem mjestu.” Po takvim ću ga, kratkim i jasnim, uzrečicama pamtiti – dodao je Lacković.

Foto: Ivan Balija
Mario Rajn // Foto: Ivan Balija

Gradonačelnik Križevaca Mario Rajn prije svega izrazio je sućut obitelji Milana Bandića.

– On je svojim načinom upravljanja postavio standarde koje smo, moram biti iskren, ostali teško pratili, a koji su ustvari bili na granici populizma ili definirali granicu populizma. Pritom najviše mislim na niz besplatnih stvari i okolnosti, od udžbenika do programa za roditelje njegovatelje skrbnike koji su doživjeli promjene – izjavio je Rajn pa nastavio.

– Zagreb zbog svojega statusa kao grada, županije i centra gospodarske moći države, financijski si je svašta mogao dopuštati. Najviše u tome vidim njegovo političko djelovanje koje je ostavilo određene, usudit ću se reći, krive ljestvice, očekivanja naših građana. Vrlo je mali broj gradova, možda tek neka turistička središta, mogao pratiti što je Zagreb mogao gospodarski – misli Rajn.

Kaže kako su se građani redovito izjašnjavali, što je rezultiralo odabirom Bandića za gradonačelnika.

– Sada će, u svibnju, biti bitno drugačije. S ljudske strane razumijem kako je njegovoj obitelji to veliki šok. Ali, ja ću vidjeti politički segment postavljanja granica populizma na poprilično neslućene razine. Njegovoj nasljednika ili nasljednicu čeka težak posao vraćanja svih nagomilanih obaveza jer ne mogu zamisliti da je takav sustav upravljanja održiv. I sam to svojim sugrađanima pokušavam reći kako sve što je u javnome interesu mora biti održivo – zaključio je.