«Sloga» u stečaju, a sindikalisti poručuju Upravi da će odgovarat za dubioze

14:58h
0

090810-sloga1-mJosip Zidanić: Poznavajući nesposobnost članova Uprave na čelu s Henezijem da osiguraju poslove u normalnim uvjetima poslovanja bojim se da za dva mjeseca u «Slogi» neće biti posla ni za 100 radnika.

– U «Slogi» se događa cirkus, nitko ne bi odgovarao ni za što i zato nam je drago što je u toj tvrtki pokrenut stečaj, no bojimo se da će mutnih radnji biti i u buduće. Zato želimo da se stečaj provede transparentno, da «Sloga» nastavi poslovati i ne želimo otkaze zbog novčanih problema u kojoj se ta tvrtka nalazi, jer nam predsjednik njezine Uprave Darko Šket tvrdi da su svi proizvodni kapaciteti popunjeni – rekla je predsjednica Sindikata tekstila, obuće, kože i gume Hrvatske Svjetlana Šokčević na konferenciji za novinare sazvanoj zbog stečaja pokrenutog nad «Slogom» pokrenutog prije desetak dana i nastavila govoriti o nepravilnostima za koje sindikalisti znaju:

090810-sloga3-m– Šket krši zakon o osobnim dohotcima u tvrtkama u većinskom vlasništvu države, koji kaže da plaća članova njihovih Uprava ne smije biti veća od tri prosjećne radničke. Zarađuje, naime, 16 tisuća kuna, dok 90% radnika radi na minimalac od 2100 kuna, a ne tako davno radili su za dva para cipela, odnosno 700 kuna. Nadam se da će stečajni upravitelj, a to bi mogao biti Franjo Otročak, angažirati Državno odvjetništvo te da ćemo doznati više i o trošenju tvrtkinog novca na vozni park i drugim pravima i privilegijama za pojedince.

Šokčević je izdvojila da se država kao većinski vlasnik «Sloge» ponašala neodgovorno, jer nije zaživio projekt restrukturiranja tvrtkinog poslovanja, koji je 2007. godine radnicima prezentirao potpredsjednik Vlade Damir Polančec uz tvrdnju da je to jedini izlaz iz problema. Projekt se temeljio na ideji da «Sloga» svoje proizvode plasira na tržište kroz prodajnu mrežu «Borova», koje je također državna tvrtka, no to se nije ostvarilo. Zato su, naglasila je Šokčević, naivni oni koji misle da sindikalisti neće tražiti krivca za takav rasplet:

090810-sloga2-m– Obje tvrtke su državne i za to netko mora odgovarat. Pokazalo se da su naše sumnje bile opravdane, a bojimo se da ćemo biti u pravu i kad se radi o aktualnom planu Uprave da «Slogu d.d.» spasi osnivanjem «Sloga d.o.o.». «Sloga d.d.» je, naime, u stečaju i zato će tvrtka-kćer ući u stečajnu masu iz koje će biti plaćeni dugovi, pa su pričanja radnicima da se ne boje za radna mjesta najobičnija farsa i pokazatelj da članovi Uprave ne znaju svoj posao.

Josip Zidanić, zamjenik Svjetlane Sokčević, najavio je da će sindikalisti pomno pratiti provođenje stečaja te da će tražiti utvrđivanje točnih podataka o dubiozama i maksimalan angažman države pri zaštiti svoje imovine i kažnjavanju krivaca za sadašnju situaciju:

090810-sloga4-m– Ne znamo koliko će radnika prijeći u novu tvrtku, no bojimo se za svoju budućnost jer je Šket najavio sklapanje ugovora o radu na tri mjeseca, a zatim prema potrebama u proizvodnji, što je daleko od svega o čemu smo do sada razgovarali. Poznavajući nesposobnost članova Uprave na čelu sa Henezijem da osiguraju poslove u normalnim uvjetima poslovanja bojim se da za dva mjeseca u «Slogi» neće biti posla ni za 100 radnika.

Točan dug «Sloge» bankama i drugim vjerovnicima sindikalisti ne znaju, jer Uprava od njih krije pojedinosti o poslovanju, kazao je Zidanić, no zna se da tvrtka samo državi za mirovinsko, zdravstveno i druga davanja duguje oko 40 milijuna kuna, odnosno više nego što vrijedi. Dodao je da je ukupan dug tvrtke za sada 71 milijun kuna te da će točan iznos biti poznat 28. rujna za kad je zakazano ispitno raočište, ali da se neće iznanaditi ako gubici premaše 200 milijuna kuna, jer su minusi u početku stečaja obićno tri puta manji od stvarnih. 400 radnika još uvijek dolazi na posao i čeka raskid ugovora o radu radi prelaska u novu «Slogu», rekao je, pak, glavni povjerenik obućarskog Sindikata u toj tvrtki i predsjednik Radničkog Vijeća Željko Lalić, no nitko ne zna što će se dogoditi po isteku jednomjesečnog otkaznog roka, kao što se ne zna ni tko će voditi «Slogu d.o.o.». Svjetlana Šokčević je na kraju naglasila da «Sloga» neće preživjeti ako stečajni upravitelj svoj posao ne odradi pošteno i ako joj jamstvima i na druge načine ne pomogne Grad Koprivnica.