Dia mell

Ludbreška udruga dijabetičara podupire i brine za oboljele, organizira edukacije za učenike i nastavnike

Članovi znaju da nas uvijek mogu dobiti na telefon na koji će im se javiti Ljudevit Kišić, član s dugogodišnjim iskustvom u liječenju. Komuniciramo i putem Facebook stranice i zajedničke Viber grupe, poručuje dr. Lukić.

09:42h
0
Obilježavanje Svjetskog dana šećerne bolesti
Foto: Grad Ludbreg

Udruga oboljelih od dijabetesa Dia-mell, koja u Ludbregu djeluje već dvije godine, okuplja oboljele od dijabetesa, ali i one koji žele volontirajući doprinijeti ranoj detekciji ove bolesti, pravilnom liječenju i smanjenju težih komplikacija.

Zato udruga organizira predavanja, šetnje te sve popularnije nordijsko hodanje. Tu su i razna druženja, putovanja, radionice, mjerenja glukoze u krvi… Oboljelima je potrebna stalna podrška, edukacija, ali i razumijevanje okoline.

– Nastojimo educirati mlade, primjerice kako da se odnose prema oboljelom prijatelju. Video-edukacijama pod nazivom Dijete s dijabetesom u školi nastojimo osvijestiti i nastavnike – kaže dr. Dragica Lukić, predsjednica Dia-mella.

Emitirane su i radio-emisije na lokalnom radiju pod nazivom Kutak za dijabetes, a u planu je akcija kako bi 20-ak najaktivnijih članova nazivalo i razgovaralo s članovima udruge, osluškujući ih u mogućim problemima ili neraspoloženju, anksioznosti…

Situacija s koronavirusom posebno utječe na dijabetičare koji su rizična skupina, te njihova zaraza s ovim virusom može biti teška i opasna.

– Neka se oboljeli, ali i svi ostali, pridržavaju mjera zaštite koje preporučuje Stožer, osiguraju opskrbu namirnicama i lijekovima uz pomoć mlađih članova obitelji, a imunitet jačaju s prehranom, vitaminima. Važno je uzimati više tekućine i šetati. Naši članovi znaju da nas uvijek mogu dobiti na telefon na koji će im se javiti Ljudevit Kišić, naš član s dugogodišnjim iskustvom u liječenju dijabetesa. Komuniciramo i putem Facebook stranice i zajedničke Viber grupe – poručuje dr. Lukić.

Foto: Grad Ludbreg
Foto: Grad Ludbreg