Ulica Damira Hrastića – Dade

Ludbreška ulica nosit će ime po rukometašu koji je kao student preminuo prilikom trčanja: Bio je izuzetno nadaren

Njegovu igru krasio je izvanredan visoki i precizan skok šut. Bio je izuzetno nadarena, vrijedna i karakterna osoba. To je bila jedna od najtalentiranijih generacija koju je naš rukometni klub imao, prisjetio se učitelj tjelesne i zdravstvene kulture Tomica Letina.

10:02h
0
Foto: Tomica Letina

Ludbreg je dobio Ulicu Damira Hrastića – Dade, u spomen na sportaša i jednog od najvećih ludbreških rukometnih talenata.

S obzirom na izmjenu postojećeg stanja javno-prometne površine prema sportskim terenima NK Podravina, izgradnju parkirališta te uređenja sportskog parka i okoliša, u Ludbregu je uočena potreba za imenovanjem nove ulice na tom dijelu grada.

Zato su na sjednici Gradskog vijeća 28. prosinca ludbreški vijećnici donijeli odluku o određivanju imena ulice prema sportskim terenima koja se odvaja od Ulice Ivana Gundulića, iza dvorca Batthyny. Novoj ulici dodijeljen naziv Ulica Damira Hrastića – Dade, prema ludbreškom tragično preminulom rukometašu Damiru Hrastiću.

Damir Hrastić – Dada rodio se 26. siječnja 1967. godine. Živio je u Ludbregu i u osnovnoj školi po prvi se put susreo s rukometnom loptom. Zajedno sa svojim vršnjacima, pod vodstvom Tomice Letine, počeo je otkrivati ​​čari rukometa u koji se zaljubio. Već s 14 godina nastupa za kadetsku momčad ludbreškog rukometnog kluba, a samo godinu dana kasnije u sezoni 1982./83. bilježi nastupe u prvoj, seniorskoj momčadi. Nakon samo godinu dana u seniorima, među najboljim je igračima i strijelcima momčadi. Okosnica je ekipe sve do 1988. kada tragično završava njegov životni put.

Jedna od najtalentiranijih generacija koju je imao ludbreški rukometni klub // Foto: Tomica Letina

– Još u petom razredu osnovne škole uočio sam njegove odlične tjelesne sposobnosti. Rukomet je u Ludbregu, tada, bio u svojim začecima i trebalo je pomladiti ekipu. U školi su svi počeli igrati rukomet, a Dada je među njima bio najbolji. Brzo je napredovao i uskoro stigao do prve ekipe u kojoj je postao jedan od nositelja igre. Njegovu igru krasio je izvanredan visoki i precizan skok šut. Bio je izuzetno nadarena, vrijedna i karakterna osoba. To je bila jedna od najtalentiranijih generacija koju je naš rukometni klub imao – prisjetio se izuzetnog rukometaša njegov učitelj tjelesne i zdravstvene kulture Tomica Letina.

Nebesko visoki skok šut Damira Hrastića Dade // Foto: Tomica Letina

Srednju školu pohađao je u Varaždinu i tri godine zaredom za svoju školu osvajao prvenstva tadašnje Zajednice općine Varaždin. Godine 1985. nastupio je za kadetsku reprezentaciju Varaždina na neslužbenom prvenstvu Jugoslavije. Nakon odsluženja vojnog roka upisuje Fakultet za fizičku kulturu, odnosno današnji Kineziološki fakultet u Zagrebu gdje redovito polaže ispite, sve do kobnog događaja pred kraj prve godine fakulteta kada mu je kao studentu, nakon provjere 12-minutnog trčanja tzv. Kuperovim testom, iznenada pozlilo te je preminuo.

Prijatelji ga se sjećaju kao talentiranog i svestranog sportaša, člana RK Ludbreg, ali i kao iznimnog mladića, omiljenog među sportašima i u društvu.

Članovi i rukovodstvo svake godine priređuju tradicionalni rukometni turnir njemu u spomen, a imenovanjem ulice, Damir Hrastić Dada ostat će trajno zabilježen u sjećanju ludbreškog rukometa i sporta.

Damir Hrastić Dada // Foto: Tomica Letina
Foto: Tomica Letina