Afera Hipokrat

Ludbreški Farmal priznao krivnju za podmićivanje liječnika

16:15h
0
Sjedište tvrtke Farmal u Ludbregu // Foto: Arhiva
Sjedište tvrtke Farmal u Ludbregu // Foto: Arhiva

Prema neslužbenim informacijama koje donosi Večernji list, Farmal je pristao platiti novčanu kaznu od 2,5 milijuna kuna.

Optužno vijeće Županijskog suda u Zagrebu, pod predsjedanjem suca Ivana Turudića, jučer je potvrdilo optužnicu u aferi Hipokrat za sve one koji nisu priznali krivnju i nagodili se s USKOK-om. Riječ je o 41 optuženika, među kojima je i Dražen Dedi, bivši šef ludbreške farmacetske tvrtke Farmala.

Tvrtka Farmal jučer je, pak, priznala krivnju zbog podmićivanja liječnika. Prema neslužbenim informacijama koje donosi Večernji list, Farmal je pristao platiti novčanu kaznu od 2,5 milijuna kuna.

Nagodbu je postiglo još osmero optuženika, a oni će biti osuđeni na sporedne novčane kazne te rad za opće dobro.

Podsjetimo, u aferi Hipokrat USKOK je prije nepune dvije godine optužio 364 osobe, uglavnom liječnika i ljekarnika, te ludbrešku farmaceutsku tvrtku. Bila je to optužnica s najviše optuženika u povijesti hrvatskog pravosuđa, a među njima je bilo i nekoliko liječnika s ludbreškog područja i iz Koprivničko-križevačke županije.

Farmal se teretio da je mitom i darovima podmićivao hrvatske liječnike i ljekarnike, a oni su zauzvrat svojim pacijentima pripisivali lijekove ludbreške tvrtke.

Večernji list piše kako su prije početka suđenja krivnju priznala 324 liječnika i ljekarnika, koji su osuđeni na sporedne novčane kazne, uvjetne osude te rad za opće dobro. Velik dio tih presuda već je postao pravomoćan, dodaju, pa je tako, primjerice, pravomoćno 175 presuda u kojima je dosuđen rad za opće dobro, 128 uvjetnih presuda te devet presuda u kojima su izrečene novčane kazne.

USKOK je do sada pravomoćno optuženicima oduzeo malo više od devet milijuna kuna i sav taj novac uplaćen je natrag u državni proračun. Iako je većina liječnika iz afere pravomoćno osuđena, ističe Večernji list, Hrvatska liječnička komora protiv njih nije pokretala disciplinske postupke.